Flera vanliga arter hamnar högt i ny riskklassificering av invasiva främmande arter

2025-03-10 NYHET SLU Artdatabanken har på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket genomfört en ny riskklassificering av främmande arter i Sverige. Syftet är att identifiera vilka arter som utgör eller skulle kunna utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden.

Arbetet bygger på en bedömning av arternas invasionspotential och deras ekologiska effekt, från "Ingen känd risk" till "Mycket hög risk". Resultatet ger underlag för att prioritera insatser och resurser för tidig upptäckt, samt vid behov vidta åtgärder mot arter som kan ha stor negativ påverkan. Genom tidig upptäckt kan både ekologiska skador och ekonomiska kostnader minska.

Jämfört med förra riskklassificeringen 2018 så har flera arter hamnat i högre riskklasser, till exempel syrenbuddleja (fjärilsbuske) som nu hamnar i högsta klassen, liksom den vanliga burfågeln halsbandsparakit. 

– Båda dessa arter förekommer i många svenska hem och trädgårdar, med dessa nya resultat ser vi att man behöver tänka efter vad som sätts ut i trädgårdar och parker, så vi inte förstör för inhemska arter. Och det är förstås förbjudet att släppa ut burfåglar i naturen, säger Henrik Lange, Naturvårdsverket. 

Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald, och samhällskostnaden för skador av invasiva främmande arter bedöms bara i Sverige uppgå till flera miljarder kronor.

Syrenbuddleja (fjärilsbuske).
Syrenbuddleja (fjärilsbuske) är en av växterna som nu hamnar i högsta klassen på riskklassificeringen.

Kontakt

Henrik Lange, samordnare invasiva främmande arter, 010-698 15 60,  henrik.lange@naturvardsverket.se   

Läs mer