Så undviker du att bli överraskad av fjällvädret

2025-07-10 PRESSMEDDELANDE En ny undersökning från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd visar att fjällbesökarnas vanligaste misstag är att underskatta vädret och de snabba väderförändringarna. Åtta av tio tillfrågade destinationsbolag och STF:s fjällstationer svarar att detta är det vanligaste misstaget bland besökarna. Därnäst kommer att lita för mycket på mobiltäckningen och att överskatta sin egen kondition.

– Vädret i fjällen kan växla väldigt snabbt. Denna kunskap är nödvändig att ha för att kunna genomföra en fjälltur på ett tryggt och positivt sätt, inte minst för nya besökare med begränsad erfarenhet. Regnfronter kan snabbt dra in liksom att temperaturen kan falla och vinden tillta. Därför är det viktigt med kläder för olika väderlek men också att ha en plan om vädret snabbt skulle förändras, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Mellan 4 juni och 2 juli genomförde Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd en undersökning riktad till fjällens destinationsbolag och STF:s fjällanläggningar. Bland annat har frågor ställts om besökarnas vanligaste misstag i sommarfjällen. Sammanlagt besvarades enkäten av 21 vd:ar eller motsvarande. Bland destinationsbolagen finns Sälen, Vemdalen samt Funäsfjällen och bland STF:s fjällstationer i Grövelsjön, Kebnekaise och Saltoluokta.

Åtta av tio tillfrågade svarar att fjällbesökarnas vanligaste misstag är att underskatta vädret och de snabba väderförändringarna.

Sex av tio svarar att besökarna litar för mycket på sin mobiltäckning och en lika stor andel svarar att besökarna överskattar sin kondition.

Den besöksgrupp som väntas öka mest de kommande fem åren är utländska besökare. Drygt åtta av tio svarar att de bedömer att den gruppen kommer att öka. Sju av tio bedömer att multiaktivitetsbesökare (flera aktiviteter vid samma besök) kommer att öka och sex av tio bedömer att ovana besökare kommer att öka.

– Att effektivt kunna nå fram till utländska besökare med fjällsäkerhetsinformation är en insats där samarbete med destinationsbolag och STF:s fjällstationer är viktigt. Därför har vi ställt samman ett antal råd som ska göra besökarna väl förberedda, även om vädret förändras snabbt till det sämre så att det fortsatt ska gå att njuta av fjällturen. På Fjällsäkerhetsrådets hemsida finns också råd och tips på engelska, säger Per-Olov Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådets tips för en trygg sommarfjälltur

1. Planera och förbered er tur 

En viktig del av en trygg fjällupplevelse är att planera turen genom att studera en fjällkarta och att förbereda sig på bästa sätt. Om du aldrig vandrat i fjällen är det viktigt att börja med en tur som matchar er kondition och erfarenhet utan för stora höjdskillnader. Ca 5 kilometer är en lämplig dagsetapp med barn och 10–15 kilometer är lämpligt för vuxna om du inte är en van fjällvandrare. 

2. Var beredda på snabba väderförändringar

Vädret i fjällen kan ändras snabbt och oväntat, så var beredda på regn och hårda vindar, även på sommaren. Kontrollera väderprognosen via radion eller SMHI:s webbplats eller annan vädertjänst innan ni ger er ut och planera efter rådande förhållanden och även för att kunna vända om och söka skydd om vädret försämras. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar. 

3. Anpassa kläder och utrustning efter väder och aktivitet

Klä er i lager-på-lager för att kunna anpassa er efter vädret, och ta med några extra förstärkningsplagg i ryggsäcken. Använd bekväma men slitstarka skor eller vandringskängor som provats ut innan en längre vandring. Om ni vandrar med barn låt dem bära en liten packning själva. Var realistiska om er förmåga och vänd tillbaka om ni känner er osäkra eller trötta. Det är bättre att avbryta en tur än att riskera er säkerhet.

4. Informera om era planer

Berätta för en vän eller släkting om er planerade tur och när ni förväntar er att vara tillbaka. Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg om ett tillbud eller olycka skulle inträffa.

5. Rådfråga erfarna människor

Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäkerhetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområden. 

6. Om ett tillbud eller olycka skulle inträffa

Om ett allvarligare tillbud eller olycka skulle inträffa, kontakta fjällräddningen genom att ringa 112 om det finns mobiltäckning, annars så finns det hjälptelefoner med direktlinje i de flesta rastskydd och vid STF:s fjällstugor. Efter medicinsk bedömning kan beslut fattas om och i så fall vilken typ av räddnings- och/eller sjukvårdsinsats som ska göras. Men var alltid beredd på att en insats kan komma att ta tid beroende på väder och prioriteringar. 

Ta del av enkätunderlaget på Fällsäkerhetsrådets webbplats 

Mer information om hur du blir tryggare på sommarfjället finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats  

För ytterligare information, kontakta: 

Per-Olov Wikberg, samordnare för Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, 010-698 10 53, 076-115 16 79, per-olov.wikberg@naturvardsverket.se

Maria Vidarve, Naturvårdsverkets Presstjänst,  010-698 13 00, maria.vidarve@naturvardsverket.se