Så ska förslag till Sveriges naturrestaureringsplan tas fram
2024-11-29 NYHET Regeringen har gett fem myndigheter i uppdrag att senast 27 februari 2026 lämna ett förslag till nationell restaureringsplan till följd av EU:s naturrestaureringsförordning. Naturvårdsverket har den 29 november lämnat in en delredovisning till Regeringskansliet. Den beskriver hur myndigheterna planerar att genomföra uppdraget.
Naturrestaureringsförordningen ska genomföras i alla EU:s länder. Det handlar om att bidra till motståndskraftiga ekosystem och biologisk mångfald i hela unionen, uppfylla EU:s åtaganden inom den internationella konventionen om biologisk mångfald och samtidigt bidra till begränsad klimatpåverkan och förbättrad livsmedelstrygghet.
Nationella restaureringsplaner ska tas fram med åtgärder som gör att varje land uppfyller EU-förordningens krav. Enligt uppdraget ska förslaget till plan inte gå utöver miniminivån i förordningen.
De fem myndigheter som leder arbetet med att ta fram ett förslag på Sveriges restaureringsplan är Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Jordbruksverket och Boverket.
Planen ska bygga på befintlig och ny kunskap
För att kunna upprätta en nationell restaureringsplan krävs tillräcklig kunskap om nuläget. Förslaget till plan kommer till stora delar att bygga på befintlig kunskap om olika typer av livsmiljöer. Men kunskapsläget är inte fullgott i alla delar utan ny kunskap behöver också tas fram som en del i uppdraget.
Dialog och samråd är en förutsättning för en bra plan
Kraven i EU-förordningen berör många samhällsintressen, medborgare, organisationer, näringslivet och myndigheter i Sverige. Dialog och samråd blir därför viktigt i arbetet med att få fram ett förslag till nationell plan som går att genomföra i praktiken. Än är det inte bestämt hur det ska gå till men frågan kommer att hanteras i det fortsatta arbetet.
Konsekvensutredning och miljöbedömning
Under processen görs en strategisk miljöbedömning av förslaget till plan. Myndigheterna kommer även att göra en konsekvensutredning för att få en bild av hur företag och andra aktörer påverkas av förslaget till plan.
Kontakt
Ulrika Isberg Bondemark, projektledare för uppdraget på Naturvårdsverket, ulrika.isberg@naturvardsverket.se
Conny Jacobson, handläggare på skötselenheten, conny.jacobson@naturvardsverket.se
Ulrica Swärd, enhetschef på skötselenheten, ulrica.sward@naturvardsverket.se
Claes Svedlindh, avdelningschef på naturavdelningen, claes.svedlindh@Naturvardsverket.se