Rätt plast på rätt plats – Naturvårdsverket föreslår åtgärder för cirkulär omställning
2024-03-15 NYHET I redovisningen av regeringsuppdraget Rätt plast på rätt plats föreslår Naturvårdsverket att lagstiftningen kring återanvändbara muggar och matlådor ses över och att regeringen initierar en utredning om ytterligare styrning för att underlätta och främja en omställning inom byggsektorn.
På två områden ser vi att den nationella lagstiftningen lämpligen kan förstärkas. Det ena är användningen av återanvändbara muggar och matlådor, där vi ser att det nyligen införda kravet om att tillhandahålla alternativ inte förväntas ha tillräcklig effekt. Vi föreslår därför att lagstiftningen ses över och utvecklas för att öka användningen av flergångsmuggar och matlådor och minska användningen av engångsalternativen samtidigt som det förhoppningsvis också kan förenkla för såväl konsumenter som verksamhetsutövare.
Det andra området är byggsektorn där vi ser behov av mer styrning då materialflödena är stora och miljöpåverkan hög. Vi föreslår att regeringen initierar en utredning av ytterligare styrning för att underlätta och främja omställning av byggsektorn. En sådan utredning bör ta ett helhetsgrepp om byggsektorn, från producent av byggmaterial och byggprodukter till avfallshantering, och inkludera samtliga materialslag.
Analys av ytterligare styrmedel
I stor utsträckning saknas i dagsläget styrning för att beakta cirkularitet vid design av produkter, till exempel krav på reparerbarhet, lång livslängd och återvinningsbarhet. I regeringsuppdraget ingick att analysera ytterligare styrmedel för att främja den här omställningen. Analysen visar tydligt att många av de styrmedel som skulle underlätta en cirkulär omställning bör införas på EU-nivå.
Inom EU pågår just nu ett omfattande arbete med att utveckla och revidera flertalet rättsakter som omfattar flera av de större plastflödena. Globalt pågår också förhandlingar om ett globalt plastavtal. Naturvårdsverket föreslår därför att stor tyngdvikt i det nationella arbetet bör läggas på att aktivt delta i kommande förhandlingar för att lagstiftningen ska bli så ändamålsenlig och effektiv som möjligt.
Att utveckling av lagstiftningen inom EU pågår leder också att det på flera håll inte finns några möjligheter att införa vissa typer av lagkrav på nationell nivå, då EU-rätten sätter gränser för vilka krav medlemsländerna får införa inom områden som redan är reglerade på EU-nivå. Det ger samtidigt mer likvärdiga förutsättningar på en marknad som ofta inte bara är nationell.
Samverkan
Den omställning som behöver göras ställer stora krav på samverkan och dialog mellan olika aktörer i plastens värdekedja. Den nationella plastsamordningen som Naturvårdsverket driver sedan 2020 har bidragit till stora kliv inom flera områden. Det har man bland annat gjort genom uppbyggnad och utbyte av kunskap och genom att främja frivilliga initiativ.
Med rätt förutsättningar kan samordningen i framtiden ha en ännu viktigare roll i att utgöra en kanal mellan EU-lagstiftning och den svenska marknaden för att bidra till kunskapsuppbyggnad om kommande krav och i förlängningen förstärka näringslivets konkurrenskraft.
Om regeringsuppdraget
Uppdraget om Rätt plast på rätt plats gavs till Naturvårdsverket inför år 2022 och Naturvårdsverket lämnar nu över redovisningen till klimat- och näringslivsdepartementet. Naturvårdsverket har inom regeringsuppdraget undersökt förutsättningar för att främja omställningen till en mer cirkulär plastanvändning, bland annat genom att analysera ytterligare styrmedel.
Mer information
Kontakt
Sara Nilsson, projektledare regeringsuppdragsenheten
010-698 18 33
sara.nilsson@naturvardsverket.se
Åsa Stenmarck, handläggare resurseffektivitetsenheten
010-698 10 98
asa.stenmarck@naturvardsverket.se