Klimatklivet tar emot nya ansökningar

2023-08-28 NYHET Klimatklivet är öppet för nya ansökningar om stöd för investeringar som minskar klimatutsläppen 18–29 september. Antalet ansökningar till Klimatklivet var rekordhögt under 2022 och nu kan Naturvårdsverket ta emot ansökningar igen.

Klimatklivet är ett investeringsstöd för fossilfri teknik och grön omställning. Stödet kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. 

– Det är positivt att vi kan ta emot nya ansökningar igen. Vi har ett högt söktryck till Klimatklivet då det är angeläget i många branscher att ställa om, säger Anna Bredberg, chef för Klimatklivets transportenhet. Klimatinvesteringarna som ofta behöver finansiellt stöd för att kunna genomföras minskar utsläppen och även beroendet av fossila bränslen. Det rustar företagen för framtiden och stärker Sveriges försörjningstrygghet, säger hon. 

Naturvårdsverket ser en hög potential för klimatinvesteringar som minskar utsläppen inom industrin, transportsektorn och jordbruket. Det kan handla om investeringar i biogas, elektrifiering, cirkulära flöden, överskottsvärme, energieffektivisering, energikonvertering, vätgas, biokol, biodrivmedel och elektrobränslen.

Kortare projekt hanteras först

I samband med höstens ansökningsomgång kommer Naturvårdsverket börja behandla ansökningar för de klimatinvesteringar som kan slutföras senast i juni 2024. 

Enligt Klimatklivets nuvarande budget är det mycket medel som ska betalas ut under 2024 samtidigt som budgeten är mer begränsad för 2025 och 2026.

– Vi har goda förutsättningar att bidra till klimatomställning under det kommande året och därför kommer vi börja handlägga de projekt som behöver medel under 2024. Men vi tar självklart emot alla ansökningar och kommer att hantera dem som vanligt i mån av budget, säger Anna Bredberg.

Klimatklivet

Kontakt

Anna Bredberg, chef Klimatklivsenheten för transporter, 010-698 19 30, anna.bredberg@naturvardsverket.se

Fakta om Klimatklivet

Klimatklivet är ett stöd till fysiska investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Stödet går till olika typer av åtgärder som ger hög klimatnytta.

Medlen kommer till största delen från EUs återhämtningsfond, NextGenerationEU. Investeringsstöd från Klimatklivet ges först och främst till de åtgärder som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona.

Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 13,7 miljarder kronor till företag, organisationer och kommuner som ansökt om stöd för klimatinvesteringar. Tillsammans med övrig finansiering har totalt 32,8 miljarder kronor investerats för att minska utsläppen. Stöd ges till både stora och små åtgärder i hela landet. Det största projektet har fått 210 miljoner kronor i stöd.