Två barn på en gata i Nigeria.

WHO – Gemensamma insatser för en bättre folkhälsa

Granskad: ‎den ‎25‎ ‎augusti‎ ‎2023

Tillsammans med Folkhälsomyndigheten deltar Naturvårdsverket i Världshälsoorganisationen WHO:s miljö- och hälsoprocess, EHP. Med syfte att förbättra områden som luftkvalitet, vatten, sanitet, avfallshantering och hälsovård.

År 1989 inledde WHO en process för att minska miljöproblemens inverkan på människors hälsa. Sverige representeras av fokalpunkter vid Folkhälsomyndigheten och Naturvårdsverket. 53 europeiska länder deltar i samarbetet. Sekretariatet för EHP ligger i Bonn i Tyskland vid WHO:s European Centre on Environment and Health. Centret har ett nära samarbete med FN:s ekonomiska kommission för Europa, UNECE och FN:s ekonomiska program, UNEP. 

Ministerkonferenser

Inom samarbetet har WHO anordnat sju ministerkonferenser vart sjätte år, som resulterat i gemensamma förklaringar och åtaganden. Konferenserna samlar WHO Europas medlemsländer, FN-organ och intresseorganisationer för att enas kring åtaganden och arbetet framåt inom miljö och hälsa. Den senaste konferensen hölls i Budapest i juli 2023 där den 3:e ministerdeklarationen antogs.

Budapestdeklarationen

Budapestdeklarationen fokuserar på både åtaganden om åtgärder och samverkan samt en färdplan för en ”hälsosam befolkning, levande planet och hållbar framtid 2023-2030” inom dessa tre prioriterade områden: 

  • Klimatförändringenar och hälsa
  • Miljöföroreningar (framför allt kopplat till luftkvalitet och kemikalier) och hälsa
  • Förlust av biologisk mångfald och landförstörelse, och dess påverkan på hälsa

Deklarationen lyfter fram hur vi kan påskynda återhämtningen från covidpandemin genom att främja en hälsofrämjande, hållbar och rättvis omställning. 

Ostravadeklarationen

Juni 2017 i Ostrava i Tjeckien  antogs Ostravadeklarationen. Under konferensen beslutade alla medlemsländer att under 2018 ta fram en portfölj som beskriver hur länderna arbetar med frågorna, både institutionellt och med åtgärder för att förbättra miljö- och hälsosituationen. Sju prioriterade områden ingår: 

  • Förbättrad luftkvalitet 
  • Säkert dricksvatten, sanitet och hygien 
  • Kemikalier 
  • Avfallshantering och förorenade områden 
  • Hälsorisker till följd av klimatförändringar 
  • Hållbar stadsmiljö och rörlighet 
  • Miljömässigt hållbar hälso- och sjukvård  

Parmadeklarationen

I Parmadeklarationen från 2010 låg fokus på genomförandet av handlingsplanen för barns miljö och hälsa i Europa, ”Children's Environment and Health Action Plan for Europe" (CEHAPE), som antogs vid konferensen i Budapest 2004. 

För Sveriges del har behov och förslag till åtgärder identifierats och sammanställts i en rapport som lämnats till regeringen, se länk nedan. Arbetet med WHOs miljöhälsoprocess även tas vidare inom Miljömålsrådets programområde om Hälsa som drivkraft för miljömålen och hållbar utveckling. I det arbetet samlas aktörer från olika sektorer för att diskutera utvecklingen, identifiera behov och föreslå åtgärder det hälsorelaterade miljöarbetet.. 

Mer information