Western Balkan

Västra Balkan – Förbättrad luftkvalitet

Granskad: ‎den ‎5‎ ‎juni‎ ‎2025

Programmet “Partnership for Improving Air Quality in the Western Balkans” genomförs av Naturvårdsverket och SMHI i samarbete med UNICEF.

Projektet finansieras av Sida och pågår från augusti 2022 till december 2026. Målet är att bidra till att statlig, regional och lokal förvaltning samt allmänheten, inklusive ungdomar, har tillgång till korrekt data och information för att kunna fatta politiska beslut, utarbeta handlingsplaner, göra noggranna analyser och tillämpa informerade val i frågor som berör luftkvalitet. Projektet syftar också till att stärka partnerländernas institutionella kapacitet för EU-tillnärmning inom miljöområdet enligt kapitel 27 av EU:s regelverk (acquis). 

Projektets faser

Den första fasen av projektet fokuserade på att utveckla verktyg för att förbättra insamling och spridning av luftkvalitetsdata inom institutioner i Montenegro och Nordmakedonien. Projektet ledde till utvecklande av verktyg för utsläppsinventering, åtgärdskatalog för luftkvalitetsplaner samt en webbportal för visning av historiska och realtidsbaserade luftkvalitetsdata. Dessutom upprättades ett regionalt nätverk av luftkvalitetsexperter från alla sex länder på västra Balkan. 

Pågående Fas 2 – Tillämpning av verktyg för luftkvalitetsförvaltning

Med utgångspunkt i resultaten från fas ett fokuserar den andra fasen på att tillhandahålla verktyg och stärka kapaciteten för insamling och spridning av luftkvalitetsdata inom institutioner i samtliga länder på västra Balkan. Projektet stödjer även statliga institutioner i att ge vägledning kring luftkvalitetsförvaltning till institutioner på lokal nivå. Särskild vikt läggs vid att anpassa verktygen till varje enskilt lands kontext samt att tillhandahålla utbildning i hur verktygen används. Naturvårdsverkets och SMHI:s arbete förväntas leda till fyra resultat, som implementeras var för sig i respektive land:

  1. Ökad kapacitet för bearbetning av utsläppsdata
  2. Partnermyndigheter har förbättrat sin vägledning till lokala institutioner kring luftkvalitetshantering
  3. Ökad tillgång till data och information om luftkvalitet för allmänheten
  4. Inkluderande regional dialog om luftkvalitet och stärkt kapacitet för EU-anslutningsprocessen enligt kapitel 27 i EU:s regelverk (acquis).

Läs mer om Resultat 4: Regionalt nätverk för luftkvalitetsexperter

Naturvårdsverket och SMHI stödjer länderna på västra Balkan genom att stärka statliga och lokala institutioners kapacitet som ansvarsbärare för styrning och förvaltning av luftkvalitet. UNICEF:s arbete möjliggör att barn och ungas röster och rekommendationer som rättighetsbärare lyfts fram, i syfte att förbättra politiken för luftkvalitet och förändra sociala normer. 

Bakgrund

EU:s nyligen reviderade luftkvalitetsdirektiv är en viktig del av EU:s miljöpolitik som syftar till att minska luftföroreningar och skydda folkhälsan i medlemsländerna. För att bistå länderna på västra Balkan i harmoniseringen av nationell lagstiftning med EU:s miljölagstiftning inkluderar projektet aktiviteter som stödjer vägen till uppfyllnad av direktivets krav. 

EU Environment Academy är ett akademiskt program som tillhandahåller utbildning om EU-anslutning och integrering av EU:s miljölagstiftning enligt kapitel 27. Programmet riktar sig till tjänstepersoner som arbetar med miljöfrågor inom statliga myndigheter eller andra institutioner i EU-kandidatländer eller potentiella kandidatländer på västra Balkan. 

Läs mer om EU Environment Academy (engelska)

Kontakt

Vill du veta mer om Naturvårdsverkets samarbete på västra Balkan? Skicka ett mejl till Annakarin Lindberg,

annakarin.lindberg@naturvardsverket.se