Textilkonsumtion, kilo per person i Sverige

Granskad: ‎den ‎4‎ ‎april‎ ‎2024

Nettoinflödet (import minus export) av nya textilier per person till Sverige ökade mellan åren 2000-2008 med 35 procent. Därefter har konsumtionen årligen oftast legat kring 13-14 kilo textil per person och år, för att efter coronapandemin öka till över 15 kilo. Men 2023 minskade nettoinflödet av textil kraftigt till 11,4 kilo per person!.

      Minskat nettoinflöde av nya textilier till Sverige 2023

      Det totala nettoinflödet av nya textiler uppgick till 11,4 kg per person under 2023. Detta innebär att nettoinflödet 2023 minskade med 3,8 kg (motsvarande 25 procent) per person jämfört med 2022 då nettoinflödet uppgick till 15,2 kg. Efter coronapandemin, mellan 2021–2022, ökade inflödet med 3,2 kg per person. Vi kan nu se en tillbakagång av textilkonsumtionen i Sverige 2023 till liknande nivå som i början 2000-talet.

      Diagrammet ovan visar nettoinflödet (import minus export) av nya textilier, både kläder och hemtextil, mellan åren 2000 och 2023. Dock ingår inte komplett data över hushållens egen import (exempelvis saknas uppgifter om e-handel inom Europa), som bedöms ha ökat de senaste åren. I statistiken ingår inte heller Sveriges inhemska produktion av textilier, som bedöms vara mycket liten. Med textil menas i detta sammanhang nyproducerade kläder och hemtextil.

      Tillfällig nedgång i början av coronapandemin

      I början av 2020 slog coronapandemin till och påverkade konsumenternas köpbeteende. Orsakerna till konsumenternas förändrade konsumtionsbeteende var troligen flera. Dels minskade behovet av nya kläder i takt med att sammankomster och fester ställdes in och hemarbete ökade. Dels valde många konsumenter att handla online istället för att besöka butiker. Men trots att onlinehandeln ökade så minskade försäljningen totalt sett för den svenska textil- och modehandeln under år 2020.

      När det gäller olika typer av kläder så var konsumtionen inte väsentlig högre 2021 jämfört med 2019. Däremot var nettoimporten av hemtextilier 0,8 kg högre per person 2021 jämfört med 2019 (en ökning från 3,8 till 4,7 kg, eller 22 procent). Till år 2022 sjönk nettoimporten dock en del för hemtextilier (0,6 kg per person) samtidigt som den ökade för samtliga typer av kläder. 

      Inflation och ökade räntor påverkar textilkonsumtionen 

      År 2023 ser vi återigen en stor påverkan på konsumenternas köpbeteende, i form av en kraftig minskning av textilkonsumtionen. Den här gången är det bland annat hög inflation och höga låneräntor som är orsaken. Nettoinflödet av textilier per person var till och med lägre än i början av pandemin och nere på nivåer vi inte sett sedan början av 2000-talet. Mellan 2022 och 2023 minskade textilkonsumtionen med 3,8 kg per person, vilket motsvarar en nedgång på 25 procent. Nedgången sker i samtliga typer av textilier. 

      Andelen hemtextilier ökar och herrkläder samt unisexkläder minskar

      Tittar vi på trenden vad gäller fördelningen mellan olika typer av textilier ser vi ett långsiktigt mönster. Svenskarna konsumerar en större andel hemtextilier år 2023 (27 procent) jämfört med år 2000 (18 procent). Samtidigt har andelen kläder för pojkar och män samt unisexkläder minskat något. Andelen kläder för kvinnor och flickor som säljs ligger på kring 25 procent. När det gäller jämförelse över tid vad gäller antal kilo per person är det svårt att dra några tydliga slutsatser, med tanke på de störningar i konsumtionsmönstret som pandemin, inflationen och de höga räntorna medfört. 

      Stort intresse för hållbarhetsfrågor hos svenskarna

      I slutet av 2020 genomförde Naturvårdsverket en konsumentundersökning om svenskarnas kunskap, beteende och attityd kopplat till textilkonsumtion. Resultatet visar att intresset för hållbarhetsfrågor fortsatt är stort och att medvetenheten om textiliers miljö- och hälsopåverkan ökade mellan 2019 och 2020.

      Konsumentundersökning om textilkonsumtion 2020 (pdf 3 MB)

      Om statistiken

      I SCB:s data ingår enbart företagens import, inte privatpersoners. När privatpersoner köper textilier direkt från utländska företag ingår detta endast i statistiken om de handlar från företag utanför EU och om kläderna då tulldeklareras. SCB får i dessa fall data från tullen. För svenska e-handelsföretag som importerar kläder och deklarerar detta på vanligt sätt, ingår kläderna i statistiken. E-handelsföretag i Europa är däremot svårare att fånga i statistiken, då dessa normalt inte ingår i ramen för vilka företag som ingår i undersökningen. SCB kan få dem att ingå på annat sätt, exempelvis genom att företagen själva rapporterar in. Hur stor del av privata textilinköp som görs från aktörer i europeiska e-handelsföretag är därmed okänt.

      SMED (Svenska MiljöEmissionsData) har på uppdrag av Naturvårdsverket gjort uttag för nettoinflödet (import minus export) av nya textilier till Sverige för åren 2000–2017. Naturvårdsverket har uppdaterat statistiken från 2018 och framåt. Statistiken avser totala, bortfallsjusterade mängder baserat på KN6 från SCB:s Statistikdatabas. För mer information, se fliken ”Om data”.

      RELATERADE MILJÖMÅL

      • Begränsad klimatpåverkan

      RELATERADE HÅLLBARHETSMÅL

      • Hållbar konsumtion och produktion

      ANSVARIG MYNDIGHET

      • Naturvårdsverket