Riskklassade förorenade områden
Ungefär en tredjedel av de riskklassade förorenade områdena i Sverige, över 9 500 av cirka 27 000 objekt, medför mycket stor eller stor risk för människa och miljö och bör åtgärdas.
Riskklassade förorenade områden
Ungefär en tredjedel av de riskklassade förorenade områdena i Sverige tillhör riskklass 1 och 2, över 9 500 av 27 000 objekt. De medför mycket stor eller stor risk för människa och miljö och bör åtgärdas. Resterande två tredjedelar ca 17 500 objekt återfinns i riskklass 3 och 4. Riskklass 3 bedöms utgöra en måttlig risk och riskklass 4 bedöms utgöra en liten risk.
Den stora inventeringen av förorenade områden avslutades 2015 och arbetet övergår till att åtgärda de högst prioriterade områdena. Inventeringen genomfördes av länsstyrelserna på uppdrag av Naturvårdsverket. När ny kunskap och nya ämnen tillkommer kan det dock finnas behov av att fortsätta inventeringsarbetet. Från och med 2023 satsar regeringen särskilt på att länsstyrelsen ska inventera områden som har förorenats av PFAS och sedimentområden.
Diagrammet
Vi har valt att i diagrammet visa antalet objekt i riskklass 1 och 4 i för samtliga län i Sverige. Vi redovisar exakta siffrorna för samtliga län i en pdf.
Om riskklasser
Inventeringen visade att det totalt finns cirka 85 000 objekt. Alla behöver inte åtgärdas. Länsstyrelserna har bedömt de förorenade områdena efter risken för skada för människa och miljö, nu och i framtiden. Man har vägt samman föroreningens farlighet, föroreningsnivå, förutsättningen för att föroreningen sprids till miljön samt hur känslighet och skyddsvärt området är. Mallar och uppgifter om branschvisa risker har underlättat arbetet.
Riskklasserna är:
- Mycket stor risk för människa och miljön, cirka 1 100 objekt.
- Stor risk för människa och miljön, cirka 8 500 objekt.
- Måttlig risk för människa och miljön, cirka 11 500 objekt.
- Liten risk för människa och miljön, cirka 6 000 objekt
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Siffrorna har tagits ur EBH-stödet, som är den databas där information om länsstyrelsernas inventeringar av förorenade objekt har samlats. Där registeras uppgifter om verksamhet, bransch, fastighet och koordinater samt eventuell riskklassning av objektet.
Uppgifterna är offentliga, men EBH-stödet är för närvarande tillgängligt endast för länsstyrelserna och Naturvårdsverket.
Privatpersoner kan begära uttag ur EBH-stödet, till exempel för att få reda på om en tomt som är till salu är förorenad.
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket