Import och export av avfall
Importen av avfall till Sverige fortsätter att öka och har sedan 2010 mer än fördubblats. Det visar Naturvårdsverkets statistik över anmälningspliktiga gränsöverskridande avfallstransporter.
Sverige rapporterar årligen uppgifter kring anmälningspliktiga gränsöverskridande avfallstransporter till EU-kommissionen och Baselsekretariatet. Anmälningspliktigt avfall är till exempel farligt avfall, hushållsavfall, bygg- och rivningsavfall och träavfall.
Sverige importerade år 2021 anmälningspliktigt avfall främst från Norge, följt av Storbritannien och Finland, och exporterade framförallt avfall till Norge och Tyskland. Av det importerade avfallet gick huvuddelen till energiåtervinning och den största delen av det exporterade avfallet gick till metallåtervinning och materialåtervinning av oorganiskt material.


Illegala gränsöverskridande avfallstransporter
Vi sammanställer också statistik om illegala transporter som upptäcks vid kontroller i Sverige av tillsynsmyndigheter, det vill säga länsstyrelsen, miljökontor, tullen eller polisen.
Antalet stoppade transporter av avfall har ökat, men det går inte att säga om det beror på att antalet olagliga avfallstransporter har ökat. Snarare beror det på bättre tillsyn och att samarbetet mellan myndigheter utvecklats de senaste åren.
Statistik över illegala gränsöverskridande avfallstransporter, uppdelat per världsdel och land
Statistik över illegala gränsöverskridande avfallstransporter, uppdelat på avfallssort
SCB har tabeller och diagram över mer av vår statistik om gränsöverskridande avfallstransporter:
RELATERADE MILJÖMÅL
- Begränsad klimatpåverkan
- Giftfri miljö
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket
Import och export av anmälningspliktigt avfall regleras av Baselkonventionen och EU:s avfallstransportförordning.
Naturvårdsverket rapporterar årligen till EU-kommissionen och Baselsekretariatet uppgifter om dessa avfallstransporter. Uppgifterna gäller mängden avfall uppdelat på olika kategorier enligt gällande avfallskoder. Det är till exempel hushållsavfall, färgavfall, träavfall och batterier. Naturvårdsverket rapporterar också in vilken behandling avfallet ska genomgå och vilka mottagar- eller avsändarländer som är inblandade.
Uppgifterna kommer från anmälan om transporterna till Naturvårdsverket. Verksamhetsutövarna rapporterar årligen in – senast sista februari – vilken mängd avfall de mottagit/importerat eller skickat iväg/exporterat året innan.
Naturvårdsverket är behörig myndighet när det gäller avfall som transporteras över Sveriges gränser. Det innebär att vi godkänner eller avvisar (nekar till) transporter.
RELATERADE MILJÖMÅL
- Begränsad klimatpåverkan
- Giftfri miljö
ANSVARIG MYNDIGHET
- Naturvårdsverket