Areella näringar
Det finns vissa byggnationer och åtgärder inom areella näringar som inte kräver dispens. Ekonomibyggnader eller andra anläggningar, anordningar eller åtgärder som behövs för näringsverksamhet inom jordbruk, fiske, vattenbruk, skogsbruk eller renskötsel omfattas av undantagsbestämmelsen i 7 kap. 16 § 1 miljöbalken.
Kraven är att byggnaden, anläggningen, anordningen eller åtgärden är omedelbart avsedd och behövlig för näringen och att den måste finnas eller vidtas inom strandskyddsområde. En byggnad får inte utformas så att den ens tillfälligt kan utnyttjas som bostad. Undantaget för de areella näringarna tillkom ursprungligen för att strandskyddet inte skulle inkräkta på pågående markanvändning.
Ta först ställning till om åtgärden är förbjuden
Pröva först om den planerade åtgärden överhuvudtaget är förbjuden enligt strandskyddsreglerna. Är den inte det kan åtgärden utföras utan dispens, oavsett om den utförs inom de areella näringarna eller inte. En av de saker som är förbjudna enligt strandskyddsreglerna är att ändra byggnader eller användningen av dem.
Verksamheter inom de areella näringarna kan vara så stora att de tillståndsprövas enligt miljöbalken. Vid tillståndsprövningen ska det beaktas att verksamheten ska bedrivas i strandskyddsområde. En åtgärd som omfattas av ett tillstånd enligt miljöbalken ska därför inte prövas i en separat dispens även om den inte är undantagen för den areella näringen.
När gäller undantaget?
Undantaget för areella näringar gäller endast om alla följande förutsättningar är uppfyllda:
- Den areella näringen bedrivs varaktigt som huvudsaklig sysselsättning, eller som bisyssla som utgör förvärvsverksamhet.
- Byggnaden, anläggningen, anordningen eller åtgärden som ska utföras behövs för näringen.
- Byggnaden, anläggningen, anordningen eller åtgärden ska inte utgöra boende eller vara utformad som ett boende.
- Byggnaden, anläggningen, anordningen eller åtgärden som ska utföras måste för sin funktion, eller för att uppnå ett funktionellt samband, finnas eller utföras inom det strandskyddade området.
Det är den som vill genomföra något som ska kunna visa att verksamheten uppfyller alla förutsättningar. Det innebär bland annat att näringsidkaren vid tillsyn ska lämna in de uppgifter om verksamheten som behövs för att tillsynsmyndigheten ska kunna göra en korrekt bedömning.
För vilka näringar gäller undantaget?
Inom jordbruk, skogsbruk, vattenbruk, fiske eller renskötsel kan verksamhetsutövaren använda sig av undantaget för areella näringar. Andra näringar än dessa omfattas inte av undantaget.
Lagtextens uttryck ”fisket” avser framför allt yrkesfisket. Fiske bedrivet som bisyssla kan omfattas om fisket utgör förvärvsverksamhet.
Att använda mark till bete för hästar utgör jordbruksverksamhet och hagar som har en koppling till beteshållningen kan därför omfattas av undantagsregeln för jordbruket i 7 kap. 16 § miljöbalken (MÖD 2017:57 om beteshagar i anslutning till travträningsanläggning).
Förädlingsverksamheter såsom mejerier och slakterier är däremot inte att anse som jordbruk (prop. 1997/98:45, del 2, s. 87).
1. Varaktig huvudsaklig sysselsättning, eller bisyssla som utgör förvärvsverksamhet
För den som helt försörjer sig på t.ex. renskötsel eller jordbruk är det tydligt att denna förutsättning uppfylls. Många verksamheter har dock flera olika ben att stå på och den areella näringen kanske inte alltid är näringsidkarens huvudsyssla utan en bisyssla. Bisysslor som utgör förvärvsverksamhet omfattas av undantaget.
Uttrycket förvärvsverksamhet återfinns i inkomstskattelagen (1999:1229) 13 kap. 1 §. En förutsättning för att en verksamhet ska betraktas som en förvärvsverksamhet enligt inkomstskattelagen är att den bedrivs med vinstsyfte. Det avgörande är inte om verksamheten går med vinst varje år utan om syftet är att verksamheten ska gå med vinst. Undantag för areella näringar enligt 7 kap 16 § 1 gäller förvärvsverksamhet i den mening som avses i inkomstskattelagen (Prop. 2024/25:102)
Rena hobbyverksamheter som saknar vinstsyfte omfattas inte av undantaget.
2. Åtgärden behövs för näringen
Om verksamheten omfattas av undantaget så gäller undantaget från strandskyddsreglernas förbud för alla de åtgärder som behövs för näringen. Om åtgärden inte är avsedd för näringens behov, t.ex. av privat karaktär som en bastu eller röjning av träd för att skapa bättre utsikt från bostadshus, så omfattas det inte av undantaget. Inte heller byggnader eller anläggningar avsedda för boende omfattas av undantaget.
Här följer några exempel på åtgärder som kan vara för näringens behov. Uppräkningen är dock inte uttömmande:
- Bygga ett förråd för fiskeredskap eller ligghall för nötdjur.
- Bygga en silo eller anlägga en plansilo.
- Anlägga en skogsbilväg.
- Hägna in betesmarker (tillsynsmyndigheten kan dock kräva stängselgenombrott för att möjliggöra passage).
- Röja sly på betesmarker.
- Sätta upp hanteringsfållor, hägn och gärden för renskötsel.
- Gallra eller avverka skog.
Verksamheter utvecklas över tid och en gård med jordbruk kan behöva allt fler ben att stå på för att vara lönsam. Ett tillskott skulle då kunna vara olika former av turismverksamhet, t.ex. naturturism, turridning eller fisketurism. Turism bedöms i detta sammanhang inte som en del av den areella näringen, utan som en sidoverksamhet och omfattas därför inte av undantaget.
Reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) eller det särskilda skälet för dispens för småskaliga förvärvsverksamheter på landsbygden kan då vara ett sätt att genomföra turismsatsningar.
3. Byggnaden är inte utformad för boende
Byggnader som fyller bostadsändamål omfattas inte av undantaget. Även tillfälliga övernattningsmöjligheter, som en brits i en byggnad, uthyrningsstugor, glampingtält, ställplatser och liknande, fyller en funktion som tillfällig bostad och omfattas inte av dispensskälet. Det gör att renvaktarbostäder inte omfattas av undantaget utan måste dispensprövas i vanlig ordning innan de uppförs. Även bostadshus för till exempel generationsväxling och privata åtgärder måste dispensprövas i vanlig ordning.
4. Måste för sin funktion eller samband utföras inom strandskydd
När näringsidkaren tar ställning till om åtgärden måste vidtas inom strandskyddat område bör hänsyn tas till om en annan placering skulle innebära orimliga merkostnader eller tidsförluster. Vid tillsyn ska näringsidkaren kunna motivera och visa varför en annan placering är olämplig. Det bör då läggas vikt vid näringsidkarens bedömning.
Funktion
Att åtgärden för sin funktion måste vidtas inom strandskyddat område betyder att åtgärder i första hand ska utföras utanför det skyddade området.
Ett exempel är en oisolerad timmerstuga som bedömdes nödvändig för skogsbruket. En sådan förvaringsbyggnad behöver dock inte för sin funktion ligga inom strandskyddat område. Funktionen uppfylls lika bra om stugan placeras längre från stranden (MÖD 2005:35).
Funktionellt samband
Ibland är det den specifika platsen som avgör var något kan utföras. Om strandnära marker ska betas är det t.ex. naturligt att hägnaden finns runt dessa betesmarker.
Att använda mark till bete för hästar kan utgöra jordbruksverksamhet. Rasthagar som har en koppling till beteshållningen kan därför omfattas av undantagsregeln för jordbruket i 7 kap. 16 § miljöbalken. Det finns också ett sådant funktionellt samband mellan stall och hagar att de ofta bör ligga i nära anslutning till varandra (MÖD 2017:57). Liknande resonemang finns för loge, stall och ridhus i mål nr M 7238-15 från Mark- och miljööverdomstolen.
För att etablera ett funktionellt samband förefaller det dock krävas att det redan finns en anläggning eller åtgärd inom det strandskyddade området.