Fakta om kadmium och kadmiumföreningar
Användning och spridning av kadmium har minskat, men trots det har halterna i livsmedel som till exempel fisk inte sjunkit.
Kadmium är ett metalliskt grundämne (kemisk beteckning Cd) som finns naturligt i jorden och som inte kan brytas ner. Metallen är viktig i många olika industriella tillämpningar. Fram till slutet av 1970-talet användes det flitigt vid till exempel galvanisering av stål. I dag är användningen hårt reglerad, men kadmium får fortfarande användas i nickel- kadmiumbatterier och som färgpigment i konstnärsfärger.
Elektronikprodukter som importeras till Sverige kan innehålla kadmium och det förekommer även i till exempel konstgödsel (mineralgödsel) och i gammal PVC plast.
Hur påverkas miljön av kadmium?
Större delen av de metallmängder som genom åren släppts ut i luften finns fortfarande kvar i marken där de fallit ned. Det kan orsaka störningar i ekosystemet.
I miljön är kadmium giftigt för mikroorganismer och vattenlevande arter och kan tas upp av växternas rotsystem. Försurad åkermark kan medföra ökade kadmiumhalter i grödor.
Hur sprids kadmium i miljön?
Kadmium sprids via luft främst genom förbränning av fossila bränslen, metalltillverkning och vid förbränning av sopor som inte sorterats rätt utan innehåller nickel/kadmiumbatterier. Kadmium finns även i biobränslen.
Utsläppen av kadmium till luft i Sverige, har minskat mycket sedan början av 1990-talet. Främst tack vare bättre reningsutrustning hos metallsmältverk och stålverk. Den största källan nu är el- och värmeproduktion.
Kadmium tillförs också till åkermarken framför allt genom atmosfärisk deposition och genom användning av mineralgödsel, rötslam och stallgödsel.
Hur påverkas människan av kadmium?
Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras framför allt i njurarna, vilket gör att njurfunktionen kan skadas om man får i sig mycket kadmium under en längre tid.
Det finns dessutom studier som talar för att förhållandevis låga exponeringsnivåer kan bidra till benskörhet och frakturer på skelettet. I en studie från Kemikalieinspektionen har det ekonomiska värdet av detta beräknas kosta det svenska samhället nästan fyra miljarder om året.
Kadmium kan också vara cancerframkallande.
Hur får vi i oss kadmium?
Cigaretter innehåller mycket kadmium och rökare kan därför ha dubbelt så hög kroppsbelastning av kadmium än vad icke-rökare har.
Den icke-rökande delen av befolkningen får i sig kadmium främst via maten. Kadmium finns i många vanliga livsmedel. Högst halter hittar man i livsmedel som njure, lever, skaldjur och vissa svampar.
Miljöarbete mot kadmium
Det är viktigt att minska den mängd kadmium vi får i oss, men intaget av kadmium via livsmedel har inte minskat trots att flera av de viktigaste spridningskällorna reducerats rejält sedan 1987.