Pappersmullbärsträd

Granskad: ‎den ‎17‎ ‎juli‎ ‎2025
Gröna blad från Pappersmullbärsträdet.
Pappersmullbärsträd (Broussonetia papyrifera)

Status i Sverige

Enstaka träd av pappersmullbärsträd har noterats i Sverige men arten är inte etablerad i det vilda. Arten är introducerad och naturaliserad i några europeiska länder, och förekommer i odling i enstaka europeiska länder. Pappersmullbärsträd är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera, odla och plantera.

Rapportera fynd av pappersmullbärsträd

Om du hittar vad du misstänker är pappersmullbärsträd i naturen ska du rapportera in fyndet till Artportalen. När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att underlätta artbestämning.

Artdatabanken Artportalen (invasivaarter.nu)

Möjliga effekter

Pappersmullbärsträd är en mycket tålig art och är mycket bra på att sprida sig och breda ut sig där den har etablerat sig. Trädet sprider sig både sexuellt (om både hon- och hanträd finns i samma område) och vegetativt. Pappersmullbärsträd konkurrerar ut inhemska växter där den etablerar sig, bland annat genom att skugga ut dem. Trädet kan påverka vatten- och avloppsledningar och dränering med sitt omfattande rotsystem och orsaka pollenallergi. 

Introduktionsvägar

Arten kan främst sprida sig genom handel med trädgårdsväxter och transport av jord. Arten har länge använts i Europa som prydnadsträd i parker, som skuggande träd eller längs med vägar då den tål luftföroreningar.  Arten är inte etablerad i Sverige. Ta inte in pappersmullbärsträd till Sverige, plantera den inte och förhindra spridning av arten. 

Hur känns den igen?

Pappersmullbärsträd är ett medelstort till stort träd. Barken är ljusgrå och slät.  Trädets sav är mjölkig. De minsta grenarna är håriga och rödaktiga/ bruna. Löven har en särskild form, med djupa flikar som ger bladet tre segment med spetsigt avslut. Vissa blad har dessa flikar, andra inte, vilket gör att trädet kan ha löv som ser mycket olika ut. Längst ut på bladet är bladkanten kraftigt tandad, hjärtformat eller rundad bladbas. Löven känns sträva ovanpå. Frukten är rund, saftig med en röd-orange färg, som sprids via fåglar och djur. Kombinationen av att trädet har håriga kvistar och löv, olika löv på samma träd, hon-och hanblommor på separata träd samt de köttiga, runda frukterna gör att trädet är relativt lätt att skilja från andra träd. 

Gröna pappersmullbärsträdsfrukter på en kvist med gröna blad och orangea  blommor i  bollform.
Frukterna på pappersmullbärsträd.

Hur och var lever den?

Pappersmullbärsträd klarar olika klimat så som fuktiga, tropiskt klimat, subtropiskt klimat och varma tempererade områden. Arten anses vara en så kallad pionjärsart, det vill säga att det är en av de första arterna som etablerar sig på en plats där marken blivit störd. Pappersmullbärsträd pollineras med insekter men även med vind. Den vegetativa spridningen sker genom att trädet slår skott från frön, från kapad stam och från rotdelar. Trädet kan producera frukt två gånger på en säsong vilket ytterligare ökar spridningsförmågan. Arten klarar inte mycket skugga.