Sikahjort
Sikahjort (Cervus nippon) är en medelstor hjort med relativt enkel krona från Sydostasien (Kina, Japan och delar av Ryssland). Arten förekommer ännu inte i Sverige.

Status i Sverige
Sikahjort är inte etablerad i Sverige. Arten är dock etablerad i flera andra europeiska länder, bland annat Danmark, Frankrike, Tyskland och Polen. Arten är sedan tidigare förbjuden att hålla i vilthägn i Sverige. Sikahjort är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att ha, importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen.
Rapportera fynd av sikahjort
Om du hittar sikahjort i naturen är det bra om du rapporterar det till Artportalen via www.invasivaarter.nu. Skicka helst med bilder av fyndet för artbestämning.
Om du ser vad du misstänker är en sikahjort – rapportera även in det till Svenska jägareförbundet på deras tipstelefon, 070-33 99 326, eller mejla till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se
Om du hittar arten bör du efter att ha rapporterat in den enligt ovan även skicka djurkroppen till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för undersökning. Kontakta SVA på vilt@sva.se eller ring 018-67 40 00.
Möjliga effekter
Sikahjort utgör en potentiellt stor negativ påverkan på svenska hjortar såsom kronhjort och rådjur till följd av konkurrens om föda eller skada kopplat till hybridisering. Arten kan även potentiellt orsaka skada på markfloran och i vissa fall utgöra en belastning för plantor inom jordbruket och skogsbruket.
Introduktionsvägar
Sikahjort har spridit sig globalt genom avsiktlig utsättning (till exempel som jaktbart vilt) eller rymningar från vilthägn. Arten skulle potentiellt kunna ta sig till Sverige via egenspridning från Danmark.
Hindra spridning av sikahjort i svensk natur
Arten är inte etablerad i Sverige. Ta inte in sikahjort till Sverige och sätt inte ut den.
Hur känns den igen?
Sikahjort (Cervus nippon) är en medelstor hjort med relativt enkel krona som kan variera mycket i sitt utseende, beroende dels på ursprung men variation förekommer även inom populationer. I regel är sikahjort kastanjbrun med vita fläckar, och kan variera i mankhöjd mellan 50-120cm. Hanarna är cirka 30% större än honorna. Vinterpälsen än tjock och könsmogna hanar utvecklar manliknande päls kring halsen.
Hur och var lever den?
Sikahjort föredrar områden med tät undervegetation där snödjupet inte överstiger 10–20 cm. Den är i första hand en skogslevande hjort men kan anpassa sig till en mängd andra livsmiljöer som sötvattenskärr (Maryland) och gräsmarker (Nya Zeeland). Sikahjorten är således mycket anpassningsbar och kan vara antingen gräsätare eller kvistbetare som svar på den aktuella situationen.