Plattmasken Platydemus manokwari
Platydemus manokwari, eller på engelska ”New guinean flatworm”, är en plattmask i familjen landplanarier. Arten hittades först på Nya Guinea, därav namnet. Arten är funnen i växthus i Frankrike, men är ännu inte hittad i Sverige.

Status i Sverige
Arten förekommer ännu inte i Sverige. Arten har hittats i växthus i Frankrike, men ännu inte i vilt tillstånd. Den primära spridningsrisken in i Europa och Sverige är via handel eller transport av plantor och jord.
Platydemus manokwari är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den bland annat är förbjuden att importera, hålla och plantera ut.
Rapportera fynd av Platydemus manokwari
Om du hittar vad du misstänker är Platydemus manokwari, exempelvis på en inköpt planta, i ett växthus eller ute i naturen, ska du rapportera in fyndet till din Länsstyrelse och i Artportalen. När du rapporterar behöver du skicka med bilder av fyndet för att artbestämning ska vara möjlig.
Möjliga effekter
Platydemus manokwari är ett rovdjur, en generalist som äter flera olika mollusker. Arten äter sniglar och snäckor, men även daggmaskar och andra plattmaskar. Vid studier genomförda i länder där den introducerats har det konstaterats negativa effekter på den lokala faunan av snäckor och sniglar.
Introduktionsvägar
Arten härrör från Sydostasien. Den hänvisas till att komma från Papua Nya Guinea där den först upptäcktes. Arten ses som en invasiv främmande art på flera olika platser i världen, bland annat på olika öar i Stillahavsområdet, i Nordamerika (främst i Florida med angränsande stater) och i Europa.
Sedan 1955 har arten medvetet introducerats medvetet på olika öar i Stillahavsområdet för att kontrollera populationer av afrikansk jättelandsnäcka, Lissachatina fulica, i plantager. Sedan detta genomfördes har det konstaterats att detta är en dålig metod att bekämpa snäckorna på, då Platydemus manokwari påverkar den inhemska faunan av snäckor och sniglar negativt.
Platydemus manokwari har påträffats i Europa, i ett växthus i Frankrike. Arten finns i höglänta områden på Nya Guinea, vilket gör att det finns teorier om att den skulle kunna etableras i Europa. Med klimatförändringar finns en risk för etablering i södra Sverige. Den främsta spridningsvägen är handel och flytt av jord/växter.
Hindra spridning av Platydemus manokwari i svensk natur
Arten förekommer ännu inte i Sverige. Ta därför inte in Platydemus manokwari till Europa eller Sverige. Du kan förhindra spridning av arten genom att kontrollera plantor som du köper in från Europa eller andra delar av världen.
Hur känns den igen?
Arten lever normalt i tropiskt/subtropiskt klimat och behöver fuktig miljö för att kunna överleva. Masken kan bli 4–7 cm lång och är mörkbrun/olivfärgad. Den kännetecknas med ett ljust band centralt på ovansidan längs med koppen. På det avsmalnade huvudet syns två tydliga ögon. Masken livnär sig på andra maskar, både landplanarier och daggmaskar samt snäckor, sniglar. Arten har sexuell reproduktion och lägger 3–9 ägg i kokong. Det tar ca. 24–27 dagar från att äggen lagts till det att masken är sexuellt mogen. Det innebär att masken har potential till en snabb reproduktion under gynnsamma förhållanden.