Undersökningar av antalet exponerade för buller

Granskad: ‎den ‎14‎ ‎juli‎ ‎2025

Kartläggning av buller exponeringen i samhället utgör underlag för bedömning av hälsoeffekter och vilka åtgärder som bör prioriteras.

I Sverige genomförs en kartläggning av buller vart femte år, enligt förordningen för omgivningsbuller. Alla EU medlemsländer genomför en liknande kartläggning. Den ska också vara underlag till åtgärdsprogram i syfte att minska bullret. Utöver denna kartläggning utför Naturvårdsverket kartläggningar inom ramen för den hälsorelaterade miljöövervakningen. 

Kartläggning enligt förordningen om omgivningsbuller

I den senaste kartläggning enligt förordningen för omgivningsbuller för år 2021 ingick de 18 kommuner som hade fler än 100 000 invånare. Deltagande kommuner under var Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Jönköping, Linköping, Lund, Malmö, Nacka, Norrköping, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.

Dessutom omfattades statliga vägar med fler än 3 miljoner fordon per år, järnvägar med fler än 30 000 tåg per år och flygplatser med fler än 50 000 flygrörelser per år. De kartläggningarna gjordes av Trafikverket. 

Kartläggningen 2021 var den första som gjordes enligt en ny EU-gemensam beräkningsmetod, CNOSSOS-EU. 

På grund av den då pågående pandemin kan trafiksiffror under kartläggningen vara lägre än normalt och påverka resultatet något. För flyg är skillnaden signifikant och resultatet bör inte tolkas som ett normalt år.

Bullermått

Bullerkartläggning enligt förordningen av omgivningsbuller görs enligt en EU gemensam beräkningsmetod, i bullermåtten Lden och Lnight. 

Lden (dag-kväll-natt-nivå) är ett dygnsekvivalent mått där den ekvivalenta ljudnivån för kvällen viktats upp med 5 dB och nivån för natten med 10 dB. Lnight är en ekvivalent ljudnivå under en åtta timmars natt. 

I och med att Lden har en uppräckning av kvälls- och nattvärden kan resultatet inte direkt jämföras med de svenska riktvärdena.

Resultat från kartläggningen för år 2021

Exponerade för vägtrafikbuller

Cirka 1,75 miljoner exponeras för buller från vägtrafik över 55 Lden och cirka 1 miljon över 50 Lnight.

Exponerade för järnvägsbuller

Cirka 800 000 tusen exponeras för buller från spårtrafik över 55 Lden och cirka 730 000 över 50 Lnight.

Exponerade för flygbuller

På grund av att flygtrafiken var kraftigt påverkat av pandemin är resultatet inte representativt för andra år.

Kartläggningen finns tillgänglig på Naturvårdsverkets Geodataportal

Naturvårdsverkets Metadatakatalog för Geodata (naturvardsverket.se)

Kartläggning inom Naturvårdsverkets hälsorelaterade övervakning

Naturvårdsverkets hälsorelaterade miljöövervakning genomför mätning av miljöfaktorer som kan påverka människors hälsa.

År 2024 gjordes inom bullerområdet en nationell kartläggning av ljudmiljö i naturområden. Resultatet är en karta över alla Sveriges naturområden och hur dessa påverkas av buller från de olika trafikslagen samt vindkraft.

Under 2025-26 pågår en inventering av antal personer som exponeras för väg- och eller järnvägsbuller vid sin bostad. Mer information om det arbetet finns här:

HÄMI: Buller och ljudmiljöer - exponeringsstudier | Karolinska Institutet (ki.se)

Två andra projekt som pågår parallellt med inventeringen av trafikbuller vid bostad, är ljudmiljö i tätortsnära rekreationsområden och stadsparker samt vid skolor och förskolor. 

Tidigare kartläggningar av antal exponerade vid sin bostad har utförts av olika utförare med olika tillvägagångssätt vilket försvårar möjligheten till jämförelse över tid.

År: 2011 Utförare: Sweco:

Kartläggning av antalet överexponerade för buller (diva-portal.org)

År: 2006 Utförare: WSP:

Uppskattning av antalet exponerade för väg, tåg- och flygtrafikbuller överstigande ekvivalent ljudnivå 55 dBA (diva-portal.org)