Förslag på åtgärder för livsmedel
Här har vi samlat åtgärder som olika aktörer kan göra när det gäller livsmedel. Listan har tagits fram inom arbetet med den nationella avfallsplanen och det avfallsförebyggande programmet.
Åtgärderna är markerade med
- PAF = Avfallsförebyggande program
- NAP = Nationell avfallsplan
Se också förslag på generella åtgärder
I den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn, Fler göra mer, som publicerades i juni 2018 och som reviderades i februari 2025 beskrivs hur Sverige långsiktigt fram till 2030 ska arbeta med åtgärder för att minska matsvinnet.
De åtgärder som genomförs får inte bara förflytta problemet, så att det i stället uppstår matsvinn eller livsmedelsförluster i en annan del av livsmedelskedjan. För att resurserna ska användas på det mest effektiva sättet behöver arbetet följa resurshierarkin, och alltså i första hand förebygga att matsvinn uppstår. Fler måste också hjälpa till för att kunna minska matsvinnet hos konsumenterna.
Handlingsplanen omfattar tio åtgärder. Åtgärderna i handlingsplanen riktar sig främst till myndigheter - nationella, regionala och lokala. Myndigheter har en viktig roll i att underlätta för aktörer och påverka dem att minska matsvinnet. Men alla aktörer som arbetar med livsmedel behöver arbeta med åtgärder och bidra till att öka takten.
- Myndigheterna fortsätter utifrån sina roller inom respektive uppdrag att driva arbetet om minskat matsvinn, underlätta för aktörerna och hålla frågan levande i samhällsdebatten.
- Myndigheterna fortsätter föra dialog med intressenter i alla delar av livsmedelskedjan och arbetar för ökad samverkan i arbetet med att minska matsvinnet i Sverige.
- Metoder för mätningar och nationell statistik behöver fortsätt utvecklas.
- Myndigheterna tar fram kunskap och fakta om matsvinn både kring orsaker, dess påverkan och effekter och sprider detta.
- Myndigheterna informerar om att hemberedskapen bör bestå av livsmedel som konsumenten normalt sett äter, så att lagret regelbundet omsätts (äts upp) och inte leder till matsvinn.
- Arbetet fortsätter för att minska livsmedelsförlusterna så att mer av livsmedelsproduktionen kan bli mat.
- Myndigheterna fortsätter att främja kunskapsuppbyggnad till exempel om effektiva styrmedel. Myndigheterna fortsätter också att främja innovationer som leder till minskat matsvinn.
- Kontrollmyndigheterna för livsmedelskedjan arbetar aktivt för att använda livsmedelslagstiftningens flexibilitet för att minska matsvinnet. Kunskapen behöver öka hos både aktörer och myndigheter om hur regler kan tolkas för att bidra till minskat matsvinn.
- Arbetet för att regler och dess tillämpning, internationella handelsnormer och andra kvalitetskrav inte orsakar matsvinn och livsmedelsförluster behöver fortsätta.
- Livsmedelsverket och Jordbruksverket fortsätter att arbeta för att bibehålla och öppna nya exportmarknader för produkter som det inte finns en marknad för i Sverige.
Handlingsplanens kapitel beskriver områden där fler åtgärder kan behöva tas fram.
Åtgärder för olika aktörer
Livsmedelsverket
- Arbeta aktivt för att minskat matsvinnet inom ett pågående regeringsuppdrag inom Livsmedelsstrategin. PAF
- Ha en mer aktiv roll i det förebyggande arbetet av livsmedelavfall vilket kan bidra till ökad lönsamhet för företag. PAF
- Utreda om Sveriges livsmedelskontrollmyndigheter kan ha en mer aktiv roll i att exempelvis kartlägga restflöden och tillgängliggöra dem i produktionen. PAF
Samtliga aktörer i hela värdekedjan kan bidra till att minska matsvinnet. Offentliga myndigheter och förvaltningar kan stödja både producenter och konsumenter med information, vägledning och med att förbättra befintliga styrmedel och ta fram nya. Ansvariga institutioner för forskning kan bidra med forskning, utveckling och innovation på området.
Hitta vidare
- Förslag på generella åtgärder
- Förslag på åtgärder för kommunalt avfall
- Förslag på åtgärder för bioavfall
- Förslag på åtgärder för bygg- och anläggningssektorn
- Förslag på åtgärder för masshantering
- Förslag på åtgärder för plast och plastavfall
- Förslag på åtgärder för mikroplast
- Förslag på åtgärder för textil och textilavfall
- Förslag på åtgärder för förpackningar och förpackningsavfall
- Förslag på åtgärder för elutrustning och elavfall
- Förslag på åtgärder för batterier och batteriavfall
- Förslag på åtgärder för fordon och uttjänta fordon
- Förslag på åtgärder för möbler och möbelavfall
- Förslag på åtgärder för nedskräpning