Organiserade aktiviteter och allemansrätten

Granskad: ‎den ‎19‎ ‎juni‎ ‎2025

Du får arrangera en tävling, guidad tur eller annan organiserad aktivitet i naturen. Som arrangör har du ett ansvar för att se till att din verksamhet inte skadar naturen eller stör markägare och andra besökare.

Du som arrangör gör allemansrätt när du väljer rätt tid och plats för din aktivitet för att minimera risken att skada naturen. Du har kunskap om allemansrätten, informerar deltagarna om den och kollar upp om din aktivitet kräver tillstånd.

Så gör vi allemansrätt

  • Ha kunskap om allemansrätten och förutsättningarna i området där du ska hålla arrangemanget. Kolla upp vem som är markägare och vilka rättighetsinnehavare som finns.
  • Genomför skydds- och försiktighetsåtgärder för att undvika skador och störningar.  
  • Undvik ingrepp i naturen, det är inte tillåtet att bryta kvistar, sätta upp permanenta skyltar eller gräva i marken utan markägarens tillstånd.
  • Planera noggrant och välj rätt plats och tid på året för ditt arrangemang för att minimera risken för skador och andra besvär.  
  • Ta reda på om arrangemanget eller dess kringaktiviteter kräver någon form av tillstånd. Det kan till exempel vara dispens från naturreservatsföreskrifter, terrängkörningslagen, artskyddsreglerna eller om arrangemanget kräver samråd.
  • Kontakta och träffa överenskommelse med markägare och/eller rättighetsinnehavare om du inte kan genomföra arrangemanget inom ramen för allemansrätten.
  • Respektera och visa hänsyn till andra utövares verksamheter i naturen. 
  • Informera deltagarna om vad allemansrätten innebär, både generellt och vad som gäller särskilt för ditt arrangemang och platsen ni är på. Deltagarna måste följa allemansrätten och inte skada naturen.

Ditt ansvar som arrangör

Allemansrätten gäller främst för enskilda personer, men kan även användas vid organiserade aktiviteter som tävlingar eller guidade turer. När du arrangerar en aktivitet i naturen behöver du ta ansvar för att den genomförs på ett sätt som är skonsamt mot både natur och markägare. Det innebär att du planerar noggrant, väljer en lämplig plats och tidpunkt och ser till att deltagarna är informerade om vad allemansrätten innebär, både generellt och i det aktuella området.

Dialog och samspel

Dialog är ofta värdefullt för att genomföra ett arrangemang i naturen där många aktörer och intressen samspelar. Skapa en god relation med länsstyrelsen, kommunen, markägare eller rättighetsinnehavare. Det kommer att underlätta och förbättra ditt arrangemang.

Markägarens tillstånd

Om din aktivitet inte riskerar att orsaka skada eller störning behöver du oftast inget tillstånd från markägaren. Du behöver däremot få markägarens godkännande om du ska sätta upp fasta markeringar eller förändra terrängen. Om du planerar återkommande evenemang är det bra att ha en dialog med markägaren. Det kan skapa bättre samarbete och en långsiktig förståelse.

Lagar som påverkar

Allemansrätten är inte en lag i sig, men den styrs av andra lagar, som exempelvis brottsbalken och miljöbalken. Brottsbalken förbjuder till exempel skadegörelse, hemfridsbrott och olovligt nyttjande av mark. Miljöbalken reglerar skydd av natur och djurliv. Genom att visa hänsyn och respektera både natur och markägare gör det enklare att genomföra organiserade aktiviteter på ett hållbart sätt.

Hitta vidare