Allemansrätten i fjällen

Granskad: ‎den ‎9‎ ‎december‎ ‎2024

Njut av härliga upplevelser i fjällen. Vandra, åk skidor eller cykla, men tänk på att naturen är extra känslig i fjällen, du som besökare behöver därför visa lite extra hänsyn.

Du gör allemansrätt när du är varsam i fjällmiljön, använder stormkök i stället för att göra upp en lägereld och väljer din tältplats med omsorg för att inte skada marken. Håll avstånd till renar och ha alltid hunden i koppel.

Så gör vi allemansrätt nära renar

  • Använd spänger och broar vid blöta partier. 
  • Väljer din tältplats med omsorg och stannar inte längre än något enstaka dygn. 
  • Använd i första hand ett friluftskök för matlagning. 
  • Håll avstånd till renar och undvik renbetesmarker under kalvningstidenmellan april och juni. 
  • Ha alltid hunden i koppel i renbetesmarker. 
  • Håll avstånd till renar, om renflocken drar sig undan har du kommit för nära.

Visa hänsyn i fjällen

Fjällnaturen är vacker men också mycket känslig, skador här kan ta lång tid att läka. Håll dig till leder och använd spänger där det är blött i marken. Elda bara där det är tillåtet och använd i första hand iordningställda eldstäder eller eget friluftskök. Tänk på att minimera mängden sopor och matavfall. Rengör, komprimera och sortera din återvinning, och ta alltid med dig ditt skräp ner från fjället. Du får tälta, men välj platsen med omsorg och håll avstånd till leder, stugor och vattendrag. En tumregel är att lämna platsen som du själv vill hitta den: ren, tyst och orörd.

Fjällen är ett samiskt kulturlandskap

Människor har levt och verkat i fjällen under mycket lång tid. Renar är en naturlig del av fjällandskapet och en viktig resurs och kulturbärare inom det samiska samhället. Renskötsel är en samisk näring som är skyddad i svensk grundlag. Du som besökare ska ge renen gott om utrymme, renen är ett vandringsdjur som behöver röra sig fritt och beta utan att någon stör.

Visa hänsyn under kalvningstider

Samebyarnas verksamhet regleras i rennäringslagen. Enligt rennäringslagen är det förbjudet att skrämma, störa eller driva bort renar. Du som besökare får inte störa renens betesro eller skrämma renen på något annat sätt. Det är särskilt viktigt att visa renarna hänsyn från april till juni, då renarna har kalvar och under perioden då renkalvarna fortfarande är små. Bestämmelser om detta hittar du i 93 och 94 §§ Rennäringslagen.

Särskilda regler i nationalparker och naturreservat

Allemansrätten kan vara begränsad i nationalparker och naturreservat som ligger i fjällen. I dessa skyddade områden kan särskilda regler gälla. Du som besökare behöver kolla upp vad som gäller i området du vill besöka. Du hittar information om vad som gäller på länsstyrelsens webbplats eller sverigesnationalparker.se 

Sveriges nationalparker (sverigesnationalparker.se)

Länsstyrelsen (lansstyrelsen.se)

Näring med djupa rötter

Fjällen är ett samiskt kulturlandskap där människor har levt och verkat under mycket lång tid. Renskötselrätten grundas på urminnes hävd och renskötseln bedrivs av samer som är medlemmar i samebyar. Det finns 51 samebyar i Sverige, varav 33 fjällsamebyar bedriver sin verksamhet i fjällen under delar av året. Varje sameby är både ett geografiskt område och en ekonomisk sammanslutning, inom vilken renskötseln bedrivs.

Fördjupa din kunskap

Få mer kunskap och råd genom att kontakta berörd sameby, ortsbor eller personalen vid fjällanläggningar som är bekanta med de lokala förhållandena. Renskötselområdet är stort och renarnas känslighet för att bli störda varierar med årstidernas skiftningar.

Hitta vidare

    Tips inför ditt fjällbesök

    Innan du beger dig ut på fjället är det bra att ta del av aktuella lavinprognoser och andra tips som gör ditt besök så säkert som möjligt. Det finns även utbildningar för dig som vill gå lavinkurser.