Eldning

Granskad: ‎den ‎23‎ ‎juni‎ ‎2025

Lägereldens knaster är förtrollande men allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att elda. Du har ansvar för att elda på ett säkert sätt, utan att riskera att elden sprider sig eller skadar marken, djuren och växterna.

Du gör allemansrätt när du använder en fast grillplats, eller väljer grus eller sand som underlag. Ett friluftskök är också bra. Håll koll på elden och släck den helt innan du lämnar för nya äventyr.

Så gör vi allemansrätt

  • Använd en fast grillplats, eller välj grus eller sand som underlag.  
  • Håll koll på elden och släck den helt innan du lämnar platsen.  
  • Krafsa i askan för att se så att det inte finns någon glöd kvar.  
  • Se till att det finns vatten att släcka elden och glöden med. 
  • Håll koll på om det råder eldningsförbud. 
  • Välj matsäck som inte kräver eld när det är torrt i marken.
  • Ta med skräp och matrester hem. 

Elda på säkert underlag

Du som eldar ska undvika att göra upp eld på mossa, torvmark eller jordig skogsmark. I dessa marktyper är det lätt för elden att sprida sig. Risken för att elden ligger och pyr nere i marken, och sedan flammar upp, är stor.

Elda inte nära myrstackar eller stubbar, de är nämligen svårsläckta om de tar eld. Undvik även att elda på berghällar och större stenblock. De kan nämligen spricka och skadas permanent. 

Välj ved med omtanke

Du får använda pinnar, grenar och kottar som ligger på marken som ved till elden. Däremot får du inte hugga eller såga ner träd eller buskar. Det är inte heller tillåtet att ta ris, grenar eller näver från träd som lever. Omkullfallna träd som ligger på marken tillhör markägaren och får inte användas som ved, eftersom de spelar en viktig roll för ekosystemet.

Eldningsförbud

Om det är torrt i skog och mark kan länsstyrelsen eller kommunen besluta om eldningsförbud. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller på platsen du befinner dig på. Vid eldningsförbud kan det vara tillåtet att grilla på fasta grillplatser, men vid skärpt eldningsförbud är det ofta förbjudet att både göra upp en eld eller grilla, oavsett plats. 

Du hittar information om vad som gäller på länsstyrelsens eller kommunens webbplats. Där kan du läsa mer om i vilka områden och under vilka perioder det eventuella eldningsförbudet gäller.

Information om brandrisk och eldningsförbud

Du kan också få information om brandrisk och eldningsförbud genom lokaltidningar och radio, campingplatser, turistbyråer och via kommunens räddningstjänst.

Tänk på att brandrisken kan vara stor trots att det inte råder eldningsförbud. Om brandrisken är stor kan det vara olämpligt att elda och grilla i skog och mark. 

Särskilda regler i nationalparker och naturreservat

I skyddade områden, som nationalparker och naturreservat, gäller för det mesta särskilda regler för eldning. I dessa områden kan det vara helt förbjudet att elda, eller bara vara tillåtet på vissa iordningställda eldplatser. Du hittar information om vad som gäller på anslagstavlor i området och via kommunen eller länsstyrelsens webbplats. Om det råder eldningsförbud gäller det även i skyddade områden.

Lämna inte kvar skräp eller matrester

Tänk alltid på att städa upp efter dig. Samla skräp och matrester i en påse och ta med den hem. Släng aldrig mat som till exempel en skink- eller korvsmörgås ute i naturen det kan bidra till spridning av afrikansk svinpest i Sverige.

Afrikansk svinpest är en virussjukdom som smittar vildsvin och tamgrisar via matrester. Viruset kan finnas i kött och charkvaror från infekterade djur och kan överleva länge i naturen, även om köttet har varit fryst. Sjukdomen är inte farlig för människor men är mycket smittsam för vildsvin och grisar.

Afrikansk svinpest

 

Folder om eldning och allemansrätt

Folder på engelska om eldning och allemansrätten utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Naturvårdsverket i samarbete.

Hitta vidare

Information hos andra myndigheter

Här hittar du aktuell information om bland annat eldningsförbud, brandriskprognoser samt informationsfoldrar i flera språk och appar för att hålla koll på brandrisker i skog och mark.