Bakgrund till IED
Industriutsläppsdirektivet (IED) är en omarbetning av IPPC-direktivet (Integrated Pollution Prevention and Control Directive) och sex sektorsdirektiv. En av de viktigaste förändringarna i IED är att BAT-slutsatser får en mer framträdande roll än i IPPC-direktivet. Förändringarna innebär en uppstramning av reglerna jämfört med vad som gällde enligt IPPC-direktivet.
Det integrerade synsättet för hantering av miljöpåverkan från industrianläggningar som introducerades i IPPC-direktivet gäller även i IED. Alla miljöaspekter ska beaktas i ett sammanhang för att motverka att föroreningar förs över från en del av miljön till en annan. Även principen att utsläppsgränsvärden ska bygga på användning av bästa tillgängliga teknik (BAT), som infördes genom IPPC-direktivet, gäller fortsatt.
IED är ett så kallat minimidirektiv, vilket innebär att medlemsländerna har rätt att införa eller behålla strängare men inte mildare krav än de som följer av direktivet.
Bakgrund till rapporten Vägledning om industriutsläppsbestämmelser
Den nu aktuella vägledningsrapporten som publicerades i januari 2016 är en uppdaterad och kompletterad version av Naturvårdsverkets faktablad 8663 "Det svenska genomförandet av industriutsläppsbestämmelser med anledning av industriutsläppsdirektivet" från juni 2013.
Vägledningsrapporten grundar sig dels på industriutsläppsdirektivet (2010/75/EU, IED), dels på de svenska författningar som genomför IED i Sverige, framför allt industriutsläppsförordningen (2013:250, IUF). Även erfarenheter från arbete med framtagande och efterlevnad av BAT-slutsatser har beaktats.
Remiss våren 2015
Den nu aktuella vägledningsrapporten om industriutsläppsbestämmelser, som publicerades i januari 2016, remitterades våren 2015 till representanter för myndigheter och industriutsläppsverksamheter. Många synpunkter har inkommit, vilket är mycket värdefullt och bidrar till en tydligare vägledning. Remissynpunkter har i möjligaste mån beaktats.