Metoder för att bedöma klimatpolitikens effektivitet

Vägledning för analyser och bedömningar av klimatpolitiska styrmedels kostnadseffektivitet och genomförbarhet.
Vägledningen är användbar för att bedöma styrmedel som helt eller delvis, direkt eller indirekt, syftar till att påverka utvecklingen av utsläpp och upptag av växthusgaser.
Sidan vänder sig till
Statliga myndigheter på nationell nivå, inklusive Regeringskansliet och statens offentliga utredningar. Andra användare är konsulter som genomför analyser på uppdrag av myndigheterna. Vägledningen är användbar för den som ska analysera styrmedel med betydande effekt på klimatmålen och dessa styrmedels effektivitet samt den som behöver beställa eller ta emot analyser och beslutsunderlag.
Bra att veta
Vägledningen, publicerad i december 2024, är en myndighetsgemensam produkt framtagen av Naturvårdsverket och Konjunkturinstitutet.
Vägledningen
Här kan du ladda ner vägledningen om metoder för att bedöma klimatpolitikens effektivitet.
Bakgrund
Vägledningen ger en grund för analyser och bedömningar av styrmedel inom den svenska klimatpolitiken. Den fokuserar på hur kostnadseffektivitet och genomförbarhet kan analyseras och bedömas. Vägledningen utgår i första hand från 2045-målet om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Vägledningen inkluderar också delar om klimatpolitiska styrmedels effekter på utsläpp i andra länder. I vägledningen finns också en beskrivning av centrala begrepp i denna typ av analyser.
Tillsammans med en annan vägledning, vägledningen om klimateffektbedömningar och beräkningar, täcks de styrmedelskriterier som utgör kärnan i analysen av en effektiv klimatpolitik.
Vägledningen har tagits fram för att komplettera andra vägledningar och annat stöd för styrmedelsanalys på klimatområdet. Som exempel finns Naturvårdsverkets handledning i samhällsekonomiska analyser.
Vägledningen togs fram på uppdrag av regeringen:
Regeringsuppdrag: Vägledning för att bedöma klimatpolitikens effektivitet