Naturum

I Sverige finns för närvarande 32 naturum från norr till söder. De är öppna för alla och är en möjlighet för alla åldrar att lära sig mer om natur och miljö.

Naturum fungerar som en port till naturen. I ett naturum får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format det område du befinner dig.

I naturumen finns ofta utställningar som passar hela familjen. Även temakvällar, film och speciella aktiviteter för barn är vanliga arrangemang. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten.

Naturum finns i hela landet. Själva byggnaden samspelar ofta med naturen omkring och verksamheten ger alla en möjlighet att lära sig mer om natur och miljö.

För att få veta mer om öppettider och vad som händer, kontaktar du det naturum du tänkt besöka. Se listningen av naturum i Sverige här nedanför för att hitta vilka naturum som finns i närheten av dig. 

Skyddat namn

Naturvårdsverket äger rätten till namnet naturum. De drivs av en länsstyrelse, kommun eller en stiftelse.

Naturum på gång

Naturvårdsverket äger rätt att godkänna anläggningar som följer riktlinjerna för naturum och som bedöms komplettera det befintliga naturumnätverket. För närvarande har två kommuner fått rätt att använda varumärket under tiden som ett naturum planeras. Dessa projekt har följande arbetsnamn:

  • naturum Oset (Örebro kommun)
  • naturum Bottenviken (Luleå kommun)

Mer information om vad som gäller för att bli naturum:

Hitta till naturum

I Sverige finns 32 naturum från norr till söder. Här hittar du mer information om varje naturum.

Hitta till naturum
En man paddlar kanot i vatten, bakom syns bergmassiv och naturum.