Internationella matsvinnsdagen för andra gången

Idag den 29 september är det åter dags för den Internationella matsvinnsdagen. Den uppmärksammas även i Sverige och i år satsar Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket på att informera om hur frukt och grönsaker bäst förvaras i hemmet för att inte riskera att slängas.

Som en åtgärd för att minska matsvinnet har FN tagit initiativ till Internationella matsvinnsdagen som är den 29 september varje år, världen över. I år sammanfaller det med att FN utsett 2021 till det internationella året för frukt och grönsaker. 

Rädda frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker är några av de vanligaste livsmedlen som hushållen slänger i onödan. Hemligheten är förstås att inte köpa mer än man hinner äta upp och att förvara dem rätt, så de håller längre. Hantera dem också varsamt – stötta eller skadade frukter och grönsaker blir fort dåliga. De flesta grönsaker och en del frukter mår bäst i kyla medan några kan få köldskador, till exempel banan, ananas, gurka och aubergine. De ska gärna förvaras svalt om möjligt, det vill säga i 12–15 °C.

På Livsmedelsverkets webbplats finns mer information och tips för minskat matsvinn och nedladdningsbart material om förvaring av frukt och grönt i hemmet, bland annat affischer och bilder till sociala medier. 

Mer information

Fakta om matsvinn

  • Matsvinn är livsmedel som producerats i syfte att bli mat, men som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Matsvinn uppstår i hela livsmedelskedjan och den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. 
  • Om matsvinn var ett land vore det den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.
  • Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet och minska svinn och förluster i hela kedjan.
  • Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor slippa att vara hungriga.
  • Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.
  • Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter. 

Kontakt

Anita Lundström, Resurseffektivitetsenheten, Naturvårdsverket. 

Anita.Lundstrom@naturvardsverket.se 
010- 6981166