Fira vår finaste natur på Nationalparkernas dag

2023-05-22 NYHET Onsdag den 24 maj firas Nationalparkernas dag. Som första land i Europa etablerade Sverige nio nationalparker år 1909. I år är det två nationalparker som fyller jämt. Tiveden fyller 40 år och Tyresta fyller 30 år.

Sverige har idag 30 nationalparker som fördelar sig från nordligaste norr till vår sydligaste udde. I de norra parkerna är fortfarande fullt med snö. I söder är sommaren nära. Mycket arbete görs för att de ska vara både lätta att hitta till och att besöka, men tillgängligheten varierar. Många parker har tillgängliga besöksmål medan andra inte har anpassats.

Vår mest värdefulla natur finns i nationalparkerna

Att bilda nationalparker är ett sätt att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv och att skydda områden som annars hotar att förstöras eller försvinna. 

Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få. Det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. I Sverige och i många andra länder är naturreservat det vanligaste sättet att skydda värdefull natur och det finns idag över 5000 naturreservat i vårt land. Både länsstyrelser och kommuner kan bilda naturreservat.

Läs mer om skyddad natur i Sverige

Några exempel från Sveriges nationalparker

  • Onsdag den 24 maj, klockan 14 - 16, firas Nationalparkernas dag i Hamra nationalpark. Elever från Loos skola guidar besökare i parken under dagen. 
  • I år är det 30 år sedan som Tyresta blev nationalpark. Naturum firar med en långvandring till hjärtat av Tyrestas skogar den 28 maj.
  • Söndagen den 28 maj blir det invigning av de nya entréerna i Färnebofjärdens nationalpark.
  • Var med och fira att det är fem år sedan Åsnens nationalpark invigdes. Firandet sker den 27 maj klockan 10 – 15.
  • Den 27 maj klockan 10 öppnas en ny utställning i Store Mosse nationalpark. Firandet pågår till klockan 14. 

Läs allt om Sveriges nationalparker och vad som passar att göra för årstiden på sverigesnationalparker.se

Nationalparkernas dag

Nationalparkernas dag äger rum den 24 maj varje år och är en minnesdag för skyddade områden i hela Europa. Den lanserades 1999 av Europarc-federationen för att fira skyddade områden i hela Europa och Europas första nationalparker – i Sverige.

Nationalparkernas historia börjar i USA 1872 med att området Yellowstone i Klippiga bergen skyddas som nationalpark. Den 24 maj 1909 följer Sverige efter som det första landet i Europa och inrättar nio nationalparker: Hamra, Garphyttan, Ängsö, Gotska Sandön, Abisko, Pieljekaise, Sarek, Stora Sjöfallet och Sonfjället.

Kontakt

Gisela Norberg, samordnare Sveriges nationalparker, 010-698 15 14, gisela.norberg@naturvardsverket.se