Delta på LONA-dagarna 2024!
Helgen den 31 augusti–1 september anordnas den lokala naturvårdens dagar över hela Sverige, för att uppmärksamma naturvårdsprojekt som genomförs i landets kommuner. Även veckorna före och efter anordnas olika aktiviteter!
Över 15 års erfarenhet av projekt inom den lokala naturvårdssatsningen, LONA, visar att tätortsnära naturvård skapar förutsättningar för ökat friluftsliv, bättre folkhälsa, lokal tillväxt och en attraktiv boendemiljö. Samtidigt bidrar restaurering och anläggande av våtmarker till att bland annat stärka landskapets förmåga att balansera vattenflöden och nå klimatmålen.
Under LONA-dagarna visar kommuner och ideella föreningar runt om i landet upp sina lokala naturvårdsprojekt. Passa på att se vad som pågår i din kommun och delta på de aktiviteter som ordnas. Alla är varmt välkomna!
Målgrupp
LONA-dagarna vänder sig till dig som är intresserade av kommunernas lokala naturvårdsarbete. Målgrupp är exempelvis allmänheten, skolor, ideella föreningar, företag och många fler!
Anmälan
För några aktiviteter behövs anmälan. Läs mer om hur du anmäler dig under respektive aktivitet i listan nedan.
Kontakt
Lotta Sjöholm, Handläggare, Skötselenheten på Naturvårdsverket, lotta.sjoholm@naturvardsverket.se, 010-698 11 16.
Program och aktiviteter
Mer information om aktiviteter som anordnas under LONA-dagarna finns i sammanställningen nedan. Observera att en del evenemang anordnas före respektive efter den officiella LONA-helgen, som i år infaller den 31 augusti–1 september. Listan kan komma att fyllas på med fler aktiviteter.
Det kan även anordnas aktiviteter som inte är med i den här sammanställningen. Kontakta din kommuns eller besök kommunens webbsida för ytterligare information.
Västra Götalands län
Lokala naturvårdens dag 2024, Falköpings kommun
Falköpings kommun bjuder in till firande av den lokala naturvårdens dag fredagen den 30 augusti 2024. I år hålls aktiviteterna i naturreservatet Väsmestorp i Floby, som kallas stenmurslandskapet på grund av sina vackra och välbevarade stenmurar. Kommunen ger en inblick i arbetet som pågår med att bevara natur- och kulturvärden. Besökare ges möjlighet att lära sig mer om naturen i området genom guidning och upplevelsebaserade aktiviteter.
Under hela evenemanget finns det möjlighet att delta i barnaktiviteter, studera fjärilar, titta in i kvarnen med Hembygdsföreningen och grilla medhavd mat. Det blir även en guidning i naturreservatet av Falköpings kommunekolog och Falbygdens Fågelklubb (ca 60 min) samt workshop för djupare naturkontakt med Falköpings utvecklingsledare inom hållbarhet (ca 60 min).
- När: fredag 30 augusti, kl. 17–19:30
- Var: Kvarnen vid Grisslebäcken, i naturreservatet Väsmestorp i Floby
Kontakt: Dag Fredriksson, dag.fredriksson@falkoping.se och Sara Lehman Svensson, sara.lehmansvensson@falkoping.se, Falköpings kommun
Mer information: Lokala naturvårdens dag 2024
Lär dig mer om naturvård, Göteborgs Stad
I slutet av augusti håller naturförvaltare från Göteborgs Stad guidningar av naturvårdsåtgärder på Stora Amundön.
Under många år har Göteborgs Stad arbetat för att förbättra förutsättningarna för den biologiska mångfalden på många platser inom staden. På Stora Amundön kan man se flera exempel på åtgärderna på en relativt liten yta. Vi bjuder därför in intresserade att följa med och titta på vad vi som stad gör för att öka den biologiska mångfalden i våra naturområden. Våra duktiga naturvårdare kommer finnas på plats och guida bland åtgärderna.
- När: 30–31 augusti, kl. 11–14
- Var: Samling på bron mot Stora Amundön
Kontakt: Mikaela Löfgren, mikaela.lofgren@stadsmiljo.goteborg.se, Göteborgs kommun
Guidad naturvandring i Dammekärr, Ale kommun
Hällkista, kvarnstensämnen, fältspatsbrytning – vad är det egentligen? Följ med på en spännande vandring i skogarna runt Dammekärr, där du får svar på detta och mycket mer. Guide är Pelle Dalberg, ett levande uppslagsverk med rötterna i Ale.
Vandringen beräknas ta ca 2 timmar och är familjevänlig. Vi vandrar i lugn takt i lätt terräng. Alla deltagare bjuds på fika efteråt.
- När: söndag 1 september, kl. 10:30–13:00 (ungefärlig sluttid)
- Var: Dammekärr, Dammekärrsvägen 5, Nödinge
Anmälan och kontakt: Anmäla dig till Emma Kronberg, emma.kronberg@ale.se, Ale kommun
Borås kommun – Häng med på en förmiddag i Ramnaparken och invig det nya fågeltornet!
Som en del i firandet av LONA-dagarna vill vi inviga Ramnaparkens nya fågeltorn samt de flytande växtöarna som kommer ha en vattenrenande effekt i sjön.
Söndagen den 1 september är hela familjen välkommen för att fira i Ramnaparkens fina miljöer. Det här händer under förmiddagen:
- Invigning av fågeltornet kl. 10.
- Tipspromenad genom Ramnaparken. Tipspromenaden startar från fågeltornet.
- Barnen får snickra ihop en fågelholk.
- Café Gästis håller öppet för de fikasugna.
- När: söndag 1 september, från kl. 10:00
- Var: Ramnaparken
Kontakt: Linnea Sims, linnea.sims@boras.se, Borås kommun
Mer information: Invigning av fågeltorn i Ramnasjön - Borås Stad (boras.se)
Invigning av Grötö Knötens naturreservat, Öckerö kommun
I Öckerö kommun på ön Grötös nordligaste del ligger Knöten, ett område med magra betesmarker och med en rik flora av sällsynta och hävdgynnade arter. Genom ett LONA-projekt har kommunen bildat ett naturreservat här och det är dags för invigning. Anmäl dig senast den 23 augusti (begränsat antal platser).
- När: söndag 1 september, kl. 11:30
- Var: Grötö Knöten
Kontakt: Linnea Rösiö, Linnea.Rosio@ockero.se, Öckerö kommun
Mer information: Invigning av Grötö Knötens naturreservat | Öckerö (ockero.se)
Inbjudan till lunch och presentation av det lokala naturvårdsprojektet "Mera Mångfald" vid Säveån, Göteborgs Stad
Stadskupan har nöjet att bjuda in företag och organisationer i området till en inspirerande lunch där vi kommer att berätta om vårt fyraåriga naturvårdsprojekt längs Säveån. Under lunchen kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter, de utmaningar vi har mött och de möjligheter som finns för att främja biologisk mångfald i urbana miljöer.
Vi ser fram emot att träffa er och tillsammans arbeta för en rikare biologisk mångfald i våra städer.
- När: måndag 2 september, kl. 12–13
- Var: LONA-området vid Säveån (preciseras efter anmälan)
Anmälan: Vänligen anmäl dig senast den 29 augusti så att vi kan förbereda lunch till alla deltagare. Skicka namn, företagsnamn och eventuell specialkost till malin@stadskupan.se eller ring 070-844 77 61.
Kontakt: Malin Goldkuhl, malin@stadskupan.se
Upptäckardagar i Semper pollinatörstråk – Götene Biosfärstråk, Götene kommun
Förskolebarn och skolbarn besöker den gamla banvallen som nu har en mängd pollinerarvänliga växter, fågelholkar och insektsbon. Barnens frågor om biologisk mångfald besvaras av Naturskyddsföreningen, Götene kommun och Unesco Biosfärområde som tar emot barngrupper under två dagar. En kvällsvandring anordnas för allmänheten.
- När: tisdag 3 september (barnaktiviteter) och torsdag 5 september (barnaktiviteter samt kvällsvandring kl. 18)
- Var: Startplatsen är vid björkarna i början av stråket, där gång- och cykelvägen startar i närheten av Lidköpingsvägen.
Kontakt: info@vanerkulle.se
Hållbarhetsveckan i Marks kommun – med LONA-dag på onsdagen
Besök LONA-dagen under hållbarhetsveckan i Mark för att ta del av inspirerande föredrag och information kopplat till lokala naturvårdssatsningar. Kommunbiologerna visar upp pågående naturvårdsprojekt. De visar och berättar om bland annat vilda bin, våtmarker för större vattensalamander, skyddsvärda jätteträd och hur man kan hjälpa dom, hur du anlägger en egen äng och planerade naturreservat. Även naturskyddsföreningen kommer att vara med och ha aktiviteter om skog och vatten. Navet håller i miljömässigt hållbara aktiviteter för vuxna och barn i Kinna centrum.
- När: onsdag 11 september (Hållbarhetsveckan), kl. 13–18
- Var: Kinna centrum, Mor Kerstins torg
Kontakt: Svante Brandin, Svante.Brandin@mark.se, Marks kommun
Besök våtmarker i Orust kommun
Under senaste åren har ett stort antal våtmarksprojekt genomförts på Orust, många med stöttning av Naturskyddsföreningen. Vi börjar med en genomgång i församlingshemmet och därefter besök på anlagda våtmarker i Tegneby. Avslutning med korvgrillning. Transport sker i egen regi.
- När: söndag 15 september, kl. 14.
- Var: Tegneby församlingshem
Kontakt: Andreas Höglind, andreas.hoglind@orust.se, Orust kommun och Jonny Andersson (070-577 57 31)
Skåne län
Håvning i Torup, Svedala kommun
Upptäck vattendjurens värld: Med vadarbyxor, håvar och förstoringsglas bjuder Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd in besökare till att undersöka de små vattendjurens värld!
Håvning är en rolig aktivitet för stora som små och början av hösten är en bra tid på året att leta efter vattenlevande smådjur eftersom de har hunnit fortplanta sig i det varmare vattnet. Vad hittar du?
- När: söndag 1 september, kl. 10-15
- Var: Torups bokskog
- Hitta: Torups bokskog | Länsstyrelsen Skåne
Kontakt: Christel Strömsholm Trulsson, Svedala kommun.
Mer information: Aktiviteten anordnas i samband med Bokskogens dag, se Bokskogens dag - Torup genom tiderna (malmo.se) för mer information.
Invigning av Dalköpingeåns naturreservat, Trelleborg
Delta vid invigningen av Dalköpingeåns naturreservat! Under eftermiddagen anordnas naturpyssel med naturpedagog och två tipsrundor – en för barn och en för vuxna. Tekniska servicenämndens ordförande håller ett kort tal. Därefter bjuds det på grillad korv med bröd efter en cirka 800 meters promenad.
Dalköpingeåns naturreservat är ett kommunalt naturreservat och ligger som en grön oas mellan industriområdena i Trelleborgs östra delar. Ån slingrar sig genom reservatets gräsmarker och skogspartier innan den mynnar i Östersjön. Nio av landets 19 fladdermusarter finns i området och åns fina lekbottnar uppskattas av havsöringen. Läs mer om reservatet: Dalköpingeån | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)
- När: onsdag 11 september kl. 16:00-18:00.
- Var: Dalaslingan, Dalköpingeåns naturreservat. Invigningen sker norr om Brosjödals ridskola på Dalaslingan norr om riksväg 9. Ta buss 190, gå av på hållplats Östra Industriområdet. Parkeringsplatser finns.
Kontakt: Cathrine Ek, cathrine.ek@trelleborg.se, Trelleborgs kommun.