Ta hand om varandra och naturen

Två personer med ryggsäckar vandrar i en skog. Foto: Ryan Gukert / Unsplash

Välkommen ut i sommar! Vi mår bra av att vara ute i naturen. Både fysiskt och psykiskt. Just nu är vi många som umgås i naturen. Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till varandra och naturen. Här hittar du våra bästa tips för ett hållbart friluftsliv.

Vill du också njuta av ostörd natur, utan skräp, trängsel och parkeringskaos? Här finns våra tips på vad du kan göra för att bidra till ett mer hållbart friluftsliv.

Checklista – att tänka på när du ska besöka naturen

  1. Hitta nya smultronställen. Det finns många fina platser i naturen. Passa gärna på att utforska nya områden med lägre besökstryck nu när det är många ute. Tips finns på länsstyrelsens webbplats.
  2. Är det möjligt att lämna bilen hemma? Kanske kan du cykla, gå eller använda dig av kollektivtrafik för att ta dig till naturområdet. Då slipper du parkeringskaoset.
  3. Välj en bra tid. Kolla upp området du ska besöka i förväg, till exempel via kommunen eller länsstyrelsen, och försök undvika tillfällen när besökstrycket är stort.
  4. Naturen är finare utan skräp. Packa ner en påse för skräp och matrester så att det inte blir kvar något i naturen, utan kommer med hem igen
  5. Grilla korv? Elda på anvisade platser. Tänk på brandrisken och kolla upp vad som gäller på platsen du ska besöka, till exempel om det är eldningsförbud. 
  6. Ska du besöka ett naturreservat eller en nationalpark? Här kan allemansrätten vara begränsad. Kolla vad som gäller innan du ger dig ut.
  7. Upptäcker du Sverige med husbil eller husvagn? Friheten är stor, men har du koll på vad som gäller? Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och reglerna för var du får övernatta skiljer sig från kommun till kommun.
  8. Låt hunden följa med ut. Ha den gärna kopplad. Det är framför allt viktigt under perioden, mars–augusti när djuren får ungar. Då får hunden inte springa lös där det finns vilt.
  9. Den bästa fjällupplevelsen får du om du är förberedd. Fjällen skiljer sig en del från andra naturområden. Fjällsäkerhetsrådet har tips och råd för härliga och säkra fjällturer.