Frågor och svar om skyddsvärda skogar
Svar på vanliga frågor för dig som är markägare och vill ta initiativ till formellt skydd av dina skogsområden med höga naturvärden.
Vad skiljer mot tidigare arbete med områdesskydd?
Den största skillnaden är att det ska vara lättare för dig som markägare att ta initiativ till att avsätta biologiskt värdefulla områden på din mark för formellt skydd.
Vilka miljöer handlar det om? Kan allt skyddas?
De skogar som är intressanta är de som har sådana kvaliteter att de kan betecknas som så kallade värdekärnor. En värdekärna är ett område med höga naturvärden där hotade växt- och djurarter kan trivas. Ofta är dessa miljöer registrerade som nyckelbiotoper eller objekt med naturvärde, men inte alltid (läs mer på sidan Skog med höga naturvärden). Ibland kan även skogsmiljöer som i sig inte har så höga naturvärden skyddas. Exempelvis om skogen bör stå kvar för att skydda ett värdefullt vattendrag.
Hur vet jag om jag har en skogsmiljö med höga naturvärden på min mark?
Alla nyckelbiotoper och så kallade objekt med naturvärde uppfyller oftast grundkraven, de är så kallade värdekärnor. Men det finns många skogsmiljöer med höga naturvärden som inte är registrerade. För att få reda på vad du ska leta efter kan du ta hjälp av sidan om skog med höga naturvärden, länk nedan. Om du har en skogsbruksplan kan det finnas information i den.
Självklart kan du också vända dig direkt till Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen för att få hjälp. Registrerade nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt kan du hitta på Skogens pärlor.
Hur gör jag som markägare för att anmäla ett område?
Ladda ner och fyll i blanketten här:
Du skickar intresseanmälan med post till länsstyrelsen eller Skogsstyrelsen i det område där du har din skog.
För hur lång tid gäller ett naturvårdsavtal?
Naturvårdsavtal kan tecknas på allt mellan 1 och 50 år. Den grundläggande tanken med naturvårdsavtal i skogsmark är dock att det ska vara långsiktigt. Du som markägare har ett stort inflytande på avtalslängdens tid. En längre avtalstid genererar en högre ersättning.
Kan båda myndigheterna besluta/avtala om alla typer av formellt skydd?
Nej. Det är bara naturvårdsavtal som kan tecknas av Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen. Länsstyrelserna beslutar om naturreservat och Skogsstyrelsen beslutar om biotopskyddsområden på skogsmark.
Registrerar Skogsstyrelsen mitt föreslagna område som nyckelbiotop om det inte redan är gjort?
Ja. Om området uppfyller kriterierna.
Hur påverkas min skogscertifiering av ett eventuellt skydd?
Du får vända dig till respektive certifieringsorganisation eller markägarorganisation för att få reda på vad som gäller just din certifiering.
Hitta vidare
- Olika typer av skog med höga naturvärden
- Steg på vägen till att skydda skog
- Arbetet med skydd av skog
- Skyddsformer för skog med höga naturvärden
- Bevara din skog och få ersättning
- Nya och utvidgade nationalparker
- Arbetet med naturreservat
- Arbetet med nationalparker
- Arbetet med Natura 2000
- Så går det till när ett naturområde skyddas
- Vem gör vad inom skyddad natur?
- Så bildas en nationalpark
- Att bilda naturreservat