
Porten till naturen fyller 50 år
Sveriges natur är fantastisk. Flora, fauna och en artrikedom att vara stolta över, vårda och visa upp – och för 50 år sedan, år 1973, invigdes landets första naturum för att öka förståelsen för skyddad natur.
Sveriges första naturum öppnade på Gotland, Öland och på Omberg. Idag finns det 32 naturum i Sverige, från Abisko i norr till Öresund i söder. Naturum fungerar som en port till naturen och ligger ofta i anslutning till skyddade naturområden som nationalparker och naturreservat.
Till naturum är alla välkomna för att få inspiration, kunskap och upplevelser som bjuder in till att utforska och bevara naturen och den biologiska mångfalden. I framtiden vill 50-åringen bjuda in dig till fåglarnas sång, ängar och skog och ett myller av liv i skyddad natur.
Välkommen på firande under hela året!
Själva födelsedagen firar naturumen den 9 september men firandet pågår under hela året. Håll ögonen öppna och häng med!
Från djur i sprit till interaktiva utställningar
Naturvårdsverket började med naturum 1973. Förebilder var informationscentraler i USA, England och Skottland. Sveriges första naturum öppnade 1973 på Gotland, Öland och på Omberg. Åren efter öppnades fler, ett på Bullerö i Stockholms skärgård, Kinnekulle i Västergötland och Ronneby brunn i Blekinge. Idag finns 32 naturum, som har 1,7 miljoner besök per år.
Sedan starten 1973 har arbetet med varumärket naturum utvecklats. I början var de enkla, några var inhysta i husvagnar, med små utställningar: lite text och bild, kanske några uppstoppade fåglar och även djur i sprit.
Idag är utställningarna ofta avancerade och interaktiva, för att inspirera alla att ta sig ut och upptäcka naturen. Här finns ett rikt utbud av aktiviteter. Det kan vara allt från guidade turer i närmiljön, uttersafari, mysteriejakt i naturen till föreläsningar, filmer och aktiviteter riktade till skolklasser. Besökare kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten av värdar på plats.
Kontaktperson
Linda Sörnäs
Jubileumslogotyp Naturum 50 år

Hitta vidare
- Frivillighet som grund vid formellt skydd av skog
- Jämförande studie om sättet att redovisa skyddad natur
- Samarbete inför beslut om framtida färdriktning för skydd av skog
- Naturvårdsverket föreslår att fler skyddsformer rapporteras till EEA
- Hantering av granbarkborrar i skyddade områden
- Området vid Järle kvarn behöver förändras