Fladdermöss är ett av de äldsta djurslagen i världen och de är en ekologiskt viktig djurgrupp.
I Sverige finns 19 arter, som tillsammans utgör 25 procent av våra däggdjursarter. De återfinns över hela landet, åtminstone upp till polcirkeln. Samtliga fladdermöss i Sverige lever på insekter.
Åtta av de 19 fladdermusarterna i Sverige finns på Artdatabankens rödlista.

Ont om bostäder för fladdermöss
Fladdermössen behöver håligheter att vistas i på dagarna, men också för övervintring och som en trygg plats att föda sina ungar i.
Helst söker sig djuren till naturliga håligheter, bland annat i träd. Men de naturliga ”bostäderna” har minskat kraftigt i antal. Därför söker sig fladdermössen till bland annat bostadshus och andra byggnader.
Gör stor nytta
Eftersom fladdermössen är insektsätare gör de ingen skada på till exempel hus, inventarier eller livsmedel. Djuren gör i stället stor nytta genom att äta skadegörande insekter i trädgårdarna, vilket är en mycket viktig ekosystemtjänst. En enda fladdermus kan äta upp till 1000 myggor eller motsvarande i timmen.
Skyddade enligt lag
Det är förbjudet att fånga, döda eller flytta fladdermöss och man får inte heller förstöra deras boplatser. Fynden av antikroppar mot fladdermusrabies, föranleder ingen ändring i synen på fladdermöss i hus. Länsstyrelsen kan medge dispens.
Fladdermössen i Sverige är skyddade av artskyddsförordningen (fjärde paragrafen) och i vissa fall av jaktlagstiftningen (3 paragrafen i jaktlagen).
Fladdermössen är även skyddade av den europeiska konventionen Eurobats. Den omfattar skydd även av fladdermössens boplatser och viktigaste jaktrevir (nyckelbiotoper).
Problemen går oftast att åtgärda
Det är oftast spillningen från fladdermössen som orsakar bekymmer. Som regel går det dock att åtgärda problemen.
Fladdermusspillningen liknar musspillning, men skiljer sig från denna genom att ytan glänser och att den är lätt att smula sönder. Spillningen består endast av kitinrester (skelettdelar) från insekter och torkar därför mycket snabbt.
Fladdermöss kan inte gnaga och de bygger inga bon. De utnyttjar helt enkelt bara de hålrum som redan finns, till exempel i ett hus.
Fladdermöss i bostadsrum
Ibland får man in fladdermöss i bostadsrum. Det händer särskilt i slutet av juli och början av augusti när ungarna håller på att lära sig flyga.
Bästa sättet att få ut fladdermusen är att öppna fönstren på vid gavel och eventuellt släcka ljuset. Det brukar då inte dröja länge förrän den själv hittar ut.
Fladdermusrabies
Bland fladdermöss i Europa finns en form av rabies, som mycket sällan smittar andra djur och människor.
Även i Sverige har antikroppar mot så kallad fladdermusrabies upptäckts. Det tyder på att smittan även finns här. Det var ett väntat resultat, eftersom sjukdomen finns så nära Sverige.
Rabies är en virussjukdom som främst drabbar djur. Det vaccin som idag används på människor och djur som smittats av klassisk rabies ger även skydd mot fladdermusrabies.
Undvik att ta i fladdermusen
De fladdermusarter som finns i Sverige attackerar inte människor. Inte ens om de, mot förmodan, har rabies.
Däremot kan de bitas om man håller fast dem. Undvik därför att ta i dem.
Om man av någon anledning ändå måste ta i en fladdermus, ska man alltid använda handskar. Detta gäller till exempel för den som arbetar med att inventera eller vårda sjuka fladdermöss.
Inventerare och viltvårdare som hanterar fladdermöss bör vara vaccinerade mot rabies, men bör ändå alltid ha handskar på.
Rekommendationerna kring fladdermusrabies är desamma i Sverige, som i flera andra euroepiska länder, som också skrivit under avtalet om fladdermöss, Eurobats. Risken för allmänheten är mycket liten.