Rovdjursbidraget utbetalas via Naturvårdsverkets anslag 1:3 ”Åtgärder för värdefull natur” och består av medel som riksdagen har öronmärkt för att genomföra rovdjurspolitiken. Bidraget betalas ut till alla länsstyrelser, utom Gotland.
Syftet med rovdjursbidraget är att stödja länsstyrelsernas uppdrag att via den regionala förvaltningen bidra till att uppnå rovdjurspolitikens övergripande och långsiktiga mål att:
…varg, björn, järv, lodjur och kungsörn ska uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus enligt art- och habitatdirektivet, samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomiska hänsyn tas.
(En hållbar rovdjurspolitik, proposition 2012/13:191).
Delmålen för rovdjurspolitiken styr bidragen
Naturvårdsverket har tagit fram en vägledning och en blankett för länsstyrelsernas återrapportering av bidraget.
Delmålen för rovdjurspolitiken styr bidragen
Ramarna för bidragsanvändningen utgörs av de nationella delmål som Naturvårdsverket tagit fram för att tydliggöra hur rovdjurspolitikens övergripande mål ska kunna uppnås. Aktiviteter som genomförs av länsstyrelserna med stöd av rovdjursbidraget ska därmed vara relevanta för de nationella delmålen att:
- uppnå och bibehålla gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren
- minska skador orsakade av stora rovdjur
- öka förtroendet för förvaltningen
- motverka illegal jakt
Återrapportering för att följa upp rovdjursbidraget
Vägledningen tydliggör kopplingen mellan bidraget och förvaltningsplanerna på nationell och regional nivå. Naturvårdsverket har också tagit fram en blankett för återrapportering av bidraget. Syftet med blanketten är att förenkla länsstyrelsernas återrapportering och Naturvårdsverkets uppföljning av bidragsanvändningen. Blankettens frågor är utformade för att Naturvårdsverket enkelt ska kunna utvärdera bidragets användning samt hur och i vilken mån åtgärderna bidragit till att delmålen uppnås.
Återrapporteringen är även ett verktyg för att dra lärdomar av gjorda erfarenheter, sprida goda exempel, samt utveckla och uppdatera åtgärder och arbetssätt i en adaptiv och transparent förvaltning.
Blankett för återrapportering
Rovdjursbidraget ska återrapporteras till Naturvårdsvereket senast den 15 februari varje år. Användningen av rovdjursbidraget ska återrapporteras genom blanketten, ”Blankett för återrapportering av rovdjursbidraget” inklusive bilaga 1. Ett undertecknat exemplar av denna blankett skickas till Naturvårdsverket (blanketter som går att fylla i elektroniskt kommer senare).