Alla stationära anläggningar som ingår i EU ETS måste ha ett tillstånd till utsläpp av växthusgaser enligt lagen (2004:1199) om handel med utsläppsrätter. Ett giltigt tillstånd är också en förutsättning för att kunna söka om gratis tilldelning av utsläppsrätter.
Beskrivning av vilka verksamheter som är tillståndspliktiga:
Med tillståndsplikt följer krav på att övervaka och rapportera utsläpp, samt att överlämna utsläppsrätter. Övervakningen av utsläpp ska göras i enlighet med en godkänd övervakningsplan, där det ska framgå vilka utsläppskällor som omfattas och hur utsläppen övervakas. Verksamhetsutövaren ska hålla övervakningsplanen aktuell och anmäla alla förändringar till Naturvårdsverket. Vissa förändringar kan föranleda en ändring av tillståndet. Samtliga ändringar ska anmälas före förändringen genomförs, se mer om detta nedan.
Vägledning om reglerna för övervakning av utsläpp och om vad som gäller för övervakningsplanen:
Att bedriva verksamhet utan giltigt tillstånd eller att inte anmäla ändringar som påverkar tillståndet är straffbart.
Ansökan om tillstånd för nya anläggningar
Ansökan om tillstånd görs till Naturvårdsverket. Tillsammans med ansökan ska det medfölja en övervakningsplan för övervakning av utsläpp, vilken godkänns av Naturvårdsverket genom beslutet om tillstånd.
Anmälan om ändring av verksamheten
Alla ändringar av verksamheten eller anläggningen som kan påverka utsläppen av växthusgaser, eller ändringar som påverkar övervakningsplanen, ska alltid anmälas till Naturvårdsverket. Men det är inte alla ändringar som påverkar tillståndet.
Följande ändringar kräver förnyat tillstånd enligt 2 kap. 8 § lagen:
- förändringar av anläggningen som innebär att anläggningens eller verksamhetens art, funktion eller kapacitet ändras och ändringen i mer än ringa omfattning kan påverka utsläppen av växthusgaser.
- om en ny verksamhetsutövare tagit över driften av verksamhetsutövare, ska den nya verksamhetsutövaren anmäla övertagandet.
Exakt vilka ändringar som omfattas av punkt 1 är en bedömningsfråga, exempelvis föranleder nya utsläppskällor såsom en ny panna ett ändrat tillstånd. Anmälan om ändring ska göras utan onödigt dröjsmål, såvida det inte rör en framtida planerad åtgärd. Om det rör en planerad åtgärd ska anmälan lämnas i god tid innan åtgärden införs.
Anmälan om nedläggning av en anläggning
Om verksamheten vid en anläggning avvecklats krävs inte längre tillstånd. En anmälan ska lämnas till Naturvårdsverket som efter granskning och bedömning beslutar om att återkalla tillståndet.
- Kommande: information om hur en nedläggning ska anmälas till Naturvårdsverket i samband med övergången till EU ETS Reporting Tool. Kontakta oss via epost för vägledning innan den informationen publicerats.