Nya IT-system för EU ETS och Corsia
I samband med starten av fjärde handelsperioden (2021–2030) införs ett nytt IT-system för de ärenden där Naturvårdsverket är ansvarig myndighet.
EU ETS Reporting Tool införs stegvis:
- Januari 2021: för övervakningsplaner för utsläpp.
- Årsskiftet 2021/2022: för utsläppsrapporter och relaterade verifieringsrapporter.
- Sommar 2022: för förbättringsrapporter.
Observera att en ansökan krävs för att få tillgång till EU ETS Reporting Tool.
Excelmallar ska användas av flygoperatörer även efter införandet av det nya IT-systemet. Vid inlämnandet i EU ETS Reporting Tool laddas filer upp och skickas in till Naturvårdsverket.
På denna sida kan du läsa om hur följande handlingar ska lämnas in till Naturvårdsverket:
- Övervakningsplaner för utsläppen
- Anmälan om ändring av verksamheten eller övervakning av utsläpp
Utsläppsrapporter och förbättringsrapporter ska under år 2021 lämnas in via e-post. Läs mer här:
EU ETS Reporting Tool införs stegvis från januari 2021
EU-kommissionen håller på att ta fram ett IT-system för de handlingar som rör övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp som ingår i EU ETS och Corsia. Systemet kommer användas i Sverige och införs stegvis med start i januari 2021 (se informationsrutan ovan).
Det nya systemet innehåller följande funktionalitet:
- Behörighetskontroll och inloggning för användare (se ytterligare information nedan).
- Arbetsflöden där status för pågående ärenden kan följas.
- Versionshantering och historik för inlämnade handlingar.
- Notifieringar om statusförändringar, till exempel när Naturvårdsverket godkänner handlingar.
- Påminnelser om när rapporteringar ska göras.
- Från och med rapportering av 2021 års utsläpp kommer ackrediterade kontrollörer (inkl. utländska kontrollörer) hittas i systemet. Även kontrollörerna kommer ha användare i systemet.
Systemet innehåller inte så kallade e-formulär för handlingarna, utan Excelmallar kommer även fortsatt att användas. Du hittar de mallar som gäller under fliken Referensbibliotek.
Få tillgång till EU ETS Reporting Tool
Alla flygoperatörer som administreras av Naturvårdsverket behöver ansöka om behörighet till EU ETS Reporting Tool.
Denna sida kommer inom kort kompletteras med information om hur detta ska gå till.
Det måste finnas minst en användare per organisation i systemet. Denna användare kan ges behörighetsgrad administratör, vilket bland annat innebär att personen själv kan lägga till fler användare för samma organisation. Behörighetsgrad väljs av sökanden i ansökan. Det finns även en behörighetsgrad som heter åskådare, men observera att denna inte har tillräckliga befogenheter för att fullgöra alla skyldigheter i systemet.
- Kommande: Information om hur du ansöker om behörighet till EU ETS Reporting Tool
- Kommande: Länk till EU ETS Reporting Tool
- Kommande: Manual till EU ETS Reporting Tool
- Kommande: Information om webbinarium med genomgång av systemet
- Kommande: Manual för hur man kommer igång med EU Login
EU-kommissionens IT-system kommer att använda EU Login för inloggning vilket redan idag används av Unionsregistret. Du kan läsa mer om EU Login på Energimyndighetens webbplats:
Alla ombud ska inneha giltig fullmakt
Samtliga ombud som hanterar dessa ärenden i kontakt med Naturvårdsverket behöver inneha giltig ombudsfullmakt. Ombudsfullmakter ska inte skickas till Naturvårdsverket i samband med ansökan om behörighet. Vid ansökan behöver uppgiftslämnaren dock bekräfta att alla ombud innehar giltig fullmakt. Det är därför en god idé att redan nu ta fram sådana för de personer som ska hantera de aktuella ärendena.
Fullmakten ska som minimum omfatta hantering av de ärenden som ingår i EU ETS Reporting Tool. Tillkommande användare kommer få rätt att ta del av alla tidigare inlämnade handlingar. Det är fullmaktsgivaren som avgör den exakta omfattningen av fullmakten. Naturvårdsverket utgår ifrån att de ärenden för vilka vi är ansvarig myndighet och som ombudet ska hantera tas med.
När behöver övervakningsplaner lämnas in i det nya systemet?
Det finns inget allmänt krav om att lämna in en ny övervakningsplan januari 2021 när det nya systemet tas i drift. Ändringar ska anmälas när det krävs enligt regelverket i vanlig ordning.
Från januari 2021 ska dock alla nya anmälningar av ändring av övervakningsplan göras i det nya systemet. Dessa får alltså inte längre skickas in via e-post.