INNEHÅLL:
Intern planering och förankring
När en kommun vill anordna naturnära jobb i egen regi är det en framgångsfaktor att ha förankrat idén inom olika berörda förvaltningar/avdelningar. Man behöver också ha en bild av möjliga arbetsuppgifter inom ramen för naturnära jobb. För att inte skapa undanträngningseffekter bör det handla om arbetsuppgifter som inte blir gjorda utan denna satsning.
Arbetsförmedlingen
Ta tidig kontakt med din lokala arbetsförmedling och hitta en samverkanspart.
Finansiering
Utöver egna medel finns flera finansieringsstöd för att skapa naturnära jobb.
Arbetsförmedlingen:
- Subventionering av anställdas lön (extratjänster kan vara aktuella för kommuner). Stöd ges för att kompensera för att arbetstagaren utbildas och lärs upp för att senare utföra arbetsuppgifterna självständigt.
- Stöd för handledning, kompenserar arbetsgivarens tid förhandledning.
- Medel för arbetsmarknadspolitiska projekt prioriteras av Arbetsförmedlingen på lokal nivå och kan ges för kostnader som syftar till att vidareutveckla individen.
Europeiska socialfonden
EU:s fonder är en annan källa till finansiering, framför allt Europeiska socialfonden.
Arbetsmiljö och fackligt arbete
Det finns frågor som berör personalorganisationerna, till exempel:
- om naturnära jobb skapar undanträngning för ordinarie personal
- arbetsmiljörisker
- arbetsmiljöfrågor
Det finns krav på att ta med skyddsorganisationen och de fackliga organisationerna vid förändringar, det är därför viktigt att tidigt lyfta detta i samverkan och att föra en kontinuerlig dialog.
Kollektivavtal
För anställning som syftar till att individer får arbetslivserfarenhet och utveckling för att öka sina möjligheter till ett ordinarie arbete finns kollektivavtal.
För anställning inom en kommun gäller andra avtal.
Riskbedömning och arbetsmiljö
Arbetsgivaren är skyldig enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter att göra en skriftlig bedömning av eventuella risker ur arbetsmiljösynpunkt. Om det inte finns en riskanalys för de aktuella arbetsuppgifterna måste det upprättas.
Det finns flera krav enligt arbetsmiljölagstiftningen som måste beaktas, exempelvis kring tillgång av personalutrymmen. Rätt utbildning och utrustning ska tillhandahållas. Läs mer på Arbetsmiljöverkets webbplats och ta hjälp av fackliga organisationer och skyddsorganisationen på arbetsplatsen.
Individen kan ha varit utan arbete av flera olika orsaker som till exempel sjukdom, psykisk ohälsa, missbruk eller olika funktionsvariationer. Det är viktigt att bygga beredskap för att hantera olika situationer i organisationen.
Arbetsledning
Arbetsledaren har en nyckelroll för att få en lyckad verksamhet. Fundera över vilka kvalifikationer som är viktigast och vilken kompetens som redan finns i organisationen. Generellt är arbetsledarens viktigaste uppgift att kunna hantera och leda människor och för det behöver hen exempelvis vara lyhörd, flexibel och ha förmågan att lyfta stämningen i en grupp.
Hur många individer varje arbetsledare ansvarar för är avgörande för kvalitén i verksamheten. Det gäller både utförandet och individernas egna utveckling. Det är också viktigt ur arbetsmiljösynpunkt, framförallt om arbetet bedöms vara riskfyllt. En erfaren arbetsledare kan ofta ta ett större ansvar. Mellan 10 och 25 individer per arbetsledare kan vara lämpligt.
I rekryteringen av arbetsledare kan följande vägleda:
Konkret och nära arbetsledning
Vilka arbetsuppgifter har de personer som arbetsledaren ska leda? Hur självgående är de? Behöver de dagligt stöd med täta och detaljerade instruktioner i fält?
Eller är arbetsledarens uppgift att på ett övergripande plan leda verksamheten, hålla kontakterna med Arbetsförmedlingen, kalkylera och löpande följa kostnader och intäkter, utforma underlag till anställningsbeslut och rapporter, hålla externa kontakter och så vidare?
Formella kompetenskrav (behörigheter)
Kräver rollen särskild kompetens, såsom B-körkort, förarbevis för snöskoter, röj- eller motorsågskörkort? På vilken nivå krävs kompetensen?
Önskvärd fackkompetens
Är det önskvärt eller nödvändigt att arbetsledaren har särskild utbildning eller yrkesbakgrund beroende på vad arbetstagarna ska arbeta med? Till exempel arkeolog, biolog, jägmästare, skogsmästare, byggnadsarbetare, snickare eller landskapsingenjör?
Önskvärd psykosocial kompetens
Finns det arbetstagare i arbetslaget med tidigare psykosociala problem är det bra att i kravprofilen önska social utbildning som till exempel behandlingsassistent eller behandlingspedagog.
Språkkompetens
Goda kommunikationsfärdigheter och relevanta språkkunskaper är meriterande i arbetsledarrollen . Om de som ska arbetsledas också bygger upp egna kunskaper i svenska är detta ännu viktigare. När det gäller säkerhetsinstruktioner, för till exempel röjsågsarbete, måste informationen säkerställas. I dessa fall finns det auktoriserade tolkar från Arbetsförmedlingen eller en tolkförmedling.
Mer vardaglig arbetsledning har lägre krav på översättning. En effektiv lösning är att ha språkkunniga anställda som kan förmedla enklare instruktioner. En annan lösning är att ta med relevanta språkkunskaper i sin rekryteringsprofil för arbetsledarrollen.
Administration
Administrationen kan bli omfattande; det är bidrag som ska rekvireras, tidredovisning och lönehantering men också administration kring själva arbetsuppgifterna såsom att registrera inventeringar. En del av administrationen kan med fördel utföras av personalen. Det breddar arbetsuppgifterna och attraherar andra arbetssökande.
Rekrytering
Arbetsförmedlingen kan anvisa arbetssökande som uppfyller era kriterier som arbetsgivare. Men att rekrytera med ett ansökningsförfarande är bättre även om det kräver mer tid. Fördelarna är att de som söker förmodligen har intresse, utvecklas i rekryteringsprocessen med anställningsintervju samt att jobbet upplevs mer attraktivt om det är mer ansträngande att få det. Det är lämpligt att ta fram skrivet material till arbetsförmedlarna och att genomföra rekryteringsträffar med sökande.
En jämn fördelning mellan kvinnor och män är grundläggande i satsningen. Tidigare satsningar visar också att det är bra och värdefullt med blandade grupper där individer kan lyftas och sporras av varandra. För att locka olika arbetssökande behövs därför tillgänglig och bred information. Otillräcklig eller missvisande information, som till exempel att allt naturvårdsarbete skulle vara fysiskt tungt, kan däremot missa potentiella arbetssökanden.
Anställningstid
Tänk på att det finns begränsningar i både kollektivavtal och i Arbetsförmedlingens program (anställningsstöd) för hur länge individen kan anställas. Generellt är begränsningen två år.
Utbildning
Arbetsförmedlingen har ett brett utbud av upphandlade arbetsmarknadsutbildningar. Efter rekrytering går det att komma överens med Arbetsförmedlingen om att de tillhandahåller lämpliga utbildningar.
Matchning till arbetsmarknad
Det främsta syftet med naturnära jobb är att skapa anställningar som är ett första steg eller återsteg till ett aktivt arbetsliv. Individen bygger nätverk och kunskaper som efterfrågas i arbetslivet, specifikt i skogsbranschen men även i övriga gröna näringar.
Det är viktigt att ge individen förutsättningar att hitta ett arbete efter naturnära jobb-anställningen. Det kan innebära att kunna gå på anställningsintervju under arbetstid eller att lämna välformulerade anställningsbetyg,. Genom jobbet lyfts individens självförtroende och fysik. För en del är det viktigare än ny kompetens, då det ökar möjligheterna på en större arbetsmarknad.
Ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen är viktigt. Gemensamma träffar mellan deltagarna och potentiella arbetsgivare skulle kunna genomföras för att öka chanserna till fortsatt arbete.