INNEHÅLL DENNA SIDA:
_ _ _ _ _ _
Inledning
För att kunna identifiera vilka konsekvenser en lösning kan leda till, behöver du först identifiera de aktörer eller områden som lösningen berör. Sedan bör du beskriva hur berörda aktörer och områden kan bli påverkade utöver de effekter som lösningen ska uppnå. När du har sammanställt lösningens konsekvenser bör du slutligen bedöma om konsekvenserna eller bieffekterna är acceptabla.
Utgångsläget är att tänka så brett som möjligt och ta med alla relevanta konsekvenser som kan ha betydelse för att bedöma en lösning utifrån fördelningsaspekter och andra välfärdsteorem. Ofta behöver en avgränsning göras för vilka konsekvenser som är möjliga att ta med.
När konsekvenserna av en lösning bör undersökas, kan du lägga upp arbetet på följande sätt:

Identifiera vilka konsekvenser en lösning kan ge
För att hitta konsekvenserna som en lösning kan leda till, kan det vara bra att utgå från vilka aktörer eller vilka områden som berörs. Vem och vad som berörs beror på det aktuella uppdraget eller området. Berörda kan till exempel vara aktörer som hushåll och företag, men även branscher, myndigheter, kommuner, organisationer, verksamhetsutövare och särskilda individer som exempelvis bilister och cyklister. Du kan hitta dem som berörs av lösningen genom att tänka igenom följande frågor:
- Vilka berörs i stor utsträckning av lösningen?
- Vilka berörs i mindre utsträckning av lösningen?
- Vilka tjänar på och vilka förlorar på lösningen?
För att identifiera vem och vad som berörs tydligare, kan du utgå ifrån följande exempel på aspekter inom ekonomiska, miljömässiga och sociala konsekvenser.
EKONOMISKA KONSEKVENSER
Hushåll:
- Antal
- Inkomstgrupper
- Särskilda individer, till exempel bilister, konsumenter eller andra grupper
- Geografi
- Ensamhushåll eller familjer
- Ålder
- Kön
Företag:
Offentlig sektor:
- Antal
- Staten
- Myndigheter
- Länsstyrelser
- Kommuner, landsting och regioner
MILJÖMÄSSIGA KONSEKVENSER
- Miljökvalitetsmål
- Ekosystem
- Resor och transporter
- Energianvändning
- Utsläpp och avfallshantering
- Användning av kemikalier och farliga ämnen
SOCIALA KONSEKVENSER
- Folkhälsa
- Jämställdhet och jämlikhet
- Kultur
- Demokrati
- Tillgänglighet
- Utbildning
Beskriv konsekvenserna av lösningen
När du har identifierat aktörer och områden som lösningen kan påverka, är nästa steg att beskriva vilka konsekvenserna eller bieffekterna för dem är. Följande frågor kan vara ett stöd:
- På vilket sätt berörs de identifierade aktörerna och områdena?
Vilka fördelar respektive nackdelar kan de berörda få av förslaget?
- I vilken utsträckning påverkas de berörda aktörerna och områdena?
Är påverkan stor, medel eller liten? För att kunna jämföra konsekvenser, behöver de sättas i relation till varandra.
- När i tid uppstår konsekvenserna?
Vilka konsekvenser uppstår på kort respektive lång sikt?
Det viktigaste är att på något sätt beskriva de mest betydande konsekvenserna, jämfört med att beskriva några få konsekvenser i detalj. Ju mer en grupp eller ett område berörs, desto mer detaljerade uppgifter bör redovisas. Beakta även eventuella fördelningseffekter av lösningen, till exempel om det finns grupper av individer eller hushåll som berörs särskilt.
Hur du bör beskriva konsekvenserna beror på vad som är möjligt och vilken ambitionsnivån är. Konsekvenser kan beskrivas kvalitativt (med ord eller +/- tecken), kvantitativt (olika enheter) och/eller i monetära termer (värderade i kr).
Sammanställ konsekvenserna
När du har identifierat och beskrivit konsekvenserna av en lösning, bör du presentera dem på ett strukturerat sätt så att fördelar och nackdelar tydligt framgår. Syftet är att göra det enkelt att jämföra konsekvenserna av olika alternativ till lösning. Att redovisa informationen i tabeller gör ofta redovisningen lättare att överskåda.
Bedöm konsekvenserna
När du har kommit fram till vilka de relevanta konsekvenserna av en lösning är, behöver du bedöma om de är rimliga. Är konsekvenserna rättvisa, det vill säga har konsekvenserna moraliska aspekter som inte är acceptabla? I konsekvensanalysen bör du belysa de etiska övervägandena så transparent och neutralt som möjligt. När beslutsfattare senare fattar beslut om förslag, gör de en politisk bedömning av om ett förslags konsekvenser är rimliga.
En lösnings konsekvenser bör bedömas utifrån kriterier om fördelning och andra etiska aspekter.
- Konsekvenserna bedöms vara acceptabla
Om konsekvenserna av en lösning bedöms som acceptabla, kan ett förslag läggas fram för beslut.
- Konsekvenserna bedöms vara oacceptabla
Om konsekvenserna av den samhällsekonomiskt mest effektiva lösningen bedöms vara för stora eller på något annat sätt oacceptabla, finns det två alternativ:
1. Du bör undersöka om utformningen av lösningen kan justeras så att konsekvenserna blir acceptabla. Det kan till exempel innebära att komplettera en lösning genom att kompensera de aktörer eller områden som drabbas av lösningen.
2. Om lösningen inte kan justeras, bör du välja en annan lösning. När du behöver justera en lösning eller hitta en ny lösning, går du tillbaka till Hur lösa miljöproblemet?
Det här bör du tänka på när du undersöker konsekvenserna
- Kontakta relevanta aktörer
Berörda aktörer kan vara en stor hjälp i arbetet med att identifiera och beskriva konsekvenser. Det kan handla om att bidra med underlag till bedömningar och beräkningar av konsekvenser. Kontakter kan även vara ett sätt att identifiera förslag på alternativa lösningar, men även ett sätt att få kompletterande kunskap om effekter av lösningar. Med denna kunskap kan eventuellt utformningen av lösningar justeras. Kontakta därför relevanta aktörer tidigt i arbetsprocessen.
- Redovisa antaganden och osäkerheter
Att uppskatta och beräkna exempel av konsekvenser är ofta bättre än inget alls. Redovisa tydligt vilka antaganden du gör och vilka osäkerheterna är.
- Redovisa om lösningar inte har konsekvenser
Om du har kommit fram till att en lösning inte innebär några konsekvenser för vissa aktörer eller områden, är det viktigt att redovisa denna bedömning om den inte är uppenbar.
Handledningens steg Vilka är konsekvenserna? är under utveckling.
För utförligare stöd att identifiera och beskriva de samhällsekonomiska konsekvenserna av lösningar, kan du använda handledningen Konsekvensanalys steg för steg som Naturvårdsverket tog fram 2003: Identifiera konsekvenserna, s. 24-34.
Nästa steg
När du har bedömt att lösningen ger konsekvenser som inte är acceptabla, gå tillbaka och utveckla lösningen av miljöproblemet.
När du har identifierat miljöproblemet, valt den lämpligaste lösningen och bedömt att lösningens konsekvenser är acceptabla, kan du lägga fram ett förslag till beslut.