Miljöproblem orsakas av val och beslut som olika aktörer i samhället gör, men det finns flera situationer när staten inte kan styra dessa beteenden i miljövänlig riktning. I sådana fall kan staten med hjälp av offentliga åtgärder mildra symptomen av dessa beteenden. Med offentliga åtgärder kan staten finansiera eller genomföra åtgärder som direkt förbättrar miljön. Åtgärderna kompletterar eller används istället för styrmedel.
Staten bör vidta offentliga åtgärder när:
- De beteenden som orsakar miljöproblemet inte längre är aktuella, så kallade historiska beteenden
- Staten saknar rådighet över miljöproblemet, det vill säga staten kan inte styra de individer och företag som orsakar miljöproblemet
- Kunskapen för att styra de val och beslut som orsakar miljöproblem är otillräcklig.
Du bör analysera styrmedel när de val som orsakar miljöproblemen är aktuella, staten har rådighet och det finns kunskap om hur individers och företags val och beslut kan styras i en miljövänlig riktning. I annat fall bör du överväga lösningar där staten genomför offentliga åtgärder för att minska miljöproblem.
Historiska beteenden
Offentliga åtgärder kan vara nödvändiga för att uppnå önskade miljöförbättringar när de beteenden som har orsakat miljöproblemet är historiska, det vill säga inte längre går att påverka.
Exempel på en offentlig åtgärd som staten använder när de val och beslut som har lett till miljöskada är historiska är sanering av förorenad mark. När miljöproblemet har orsakats av ett företag som inte längre finns på marknaden, finns det ingen aktör att styra.
Staten saknar rådighet
Ytterligare en situation att välja offentliga åtgärder är när staten saknar rådighet att påverka de val och beslut som orsakar miljöproblemet. Ett exempel är när utsläpp som skadar miljön görs utanför Sverige eller EU. Då saknar staten juridisk rätt att styra.
Exempel på en offentlig åtgärd som staten genomför när rådighet saknas, är kalkning av försurade sjöar. En stor del av de utsläpp som leder till försurning i Sverige görs av aktörer som finns utanför Sverige.
Kunskapen för att styra de val och beslut som orsakar miljöproblem är otillräcklig
Ibland saknas grundläggande kunskap om vad som orsakar miljöproblemet eller hur stort problemet är. Då bör du överväga att avstå från att föreslå styrmedel och offentliga åtgärder och istället utreda om kunskapen som saknas kan tas fram. Det minskar risken för att genomföra fel styrning som i längden kan vara mer kostsam och riskerar miljöpolitikens legitimitet. Att ta fram ny information och kunskap, i form av till exempel kartläggningar eller forskning, kan kosta mycket. Om du föreslår att ny information och kunskap ska tas fram, bör du också analysera sådana lösningar i termer av effektivitet och kostnadseffektivitet.
Staten bör välja att finansiera eller vidta offentliga åtgärder om de val och beslut som orsakar miljöproblemen inte längre är aktuella eller är för svåra att påverka för staten. Ett exempel är när staten saknar rådighet att påverka de val och beslut som orsakar problemen, eftersom de görs utanför EU. Inom EU har Sverige begränsad rådighet som ett av 28 medlemsländer.
Offentliga åtgärder kan till skillnad från många styrmedel jämföras med specifika investeringsprojekt. Det innebär att du ofta vet vad som behöver åstadkommas och vilka de tekniska och ekonomiska förutsättningarna är. Analyser för kostnadseffektiva eller effektiva offentliga åtgärder för att uppnå avsedda miljöförbättringar kan därför följa stegen i Konsekvensanalys steg för steg (Naturvårdsverket 2003).
Nedan är stegen anpassade för offentliga åtgärder:
- Varför ska staten finansiera eller genomföra åtgärder?
- Sätt upp målen på vad offentliga åtgärder ska åstadkomma.
- Beskriv referensalternativ om inga åtgärder genomförs.
- Identifiera och beskriv möjliga åtgärder.
Eller gå till handledningens första sida.