Förordningen (2016:402) om nematoder, insekter och spindeldjur (NIS) som bekämpningsmedel gäller från den 1 juli 2016. Den nya förordningen innebär att ett nytt system för ansökan och prövning av NIS måste utarbetas.
I det nya systemet är det arten, inte produkten, som prövas. När en art blivit godkänd är det därmed möjligt för alla som önskar att föra in och använda arten.

Nytt system för prövning
Det nya prövningssystemet beräknas vara klart under 2020. Vägledning och föreskrifter beräknas vara klara samma period.
Lista över godkända NIS
Naturvårdsverket har hittills godkänt 26 arter, av vilka 20 stycken ingår i bekämpningsmedel som tidigare godkänts av Kemikalieinspektionen vars godkännande redan upphört, eller upphör vid årsskiftet 2019/2020.
Dessa arter prioriterades för att undvika ett glapp mellan det gamla och det nya prövningssystemet. De övriga sex arterna som godkänts har tidigare inte använts som bekämpningsmedel i Sverige.
Listan med godkända arter och villkor för bland annat användning, samt länk till varje enskilt beslut, finner du på sidan om biologiska bekämpningsmedel:
Alla arter som ingår i bekämpningsmedel som godkänts av Kemikalieinspektionen, är uppförda på EPPO:s lista (European and Mediterranean Plant Protection Organisation) över kommersiellt använda arter för biologisk bekämpning (PM 6/3, appendix I) och ska prövas av Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket prövar arter på EPPO:s lista utifrån den prioritering som gjorts i samråd med Jordbruksverket. Arter som ingår i produkter godkända av Kemikalieinspektionen (10 st) kommer att prövas innan respektive godkännande löper ut.
Två vägar till godkännande
Det finns två olika vägar för arter att bli godkända:
- Genom Naturvårdsverkets egen prövning av arter som finns på EPPO:s lista.
För att kvalificera sig till denna lista ska arten ha använts av minst 5 EPPO-medlemsländer under minst 5 år utan rapporterade problem. Idag finns 102 arter med på listan.
- Genom inkomna ansökningar om godkännande till Naturvårdsverket.
Avgiften är 8 000 kronor per art. För forskningsändamål är det möjligt att ansöka om dispens från godkännande, för 3 000 kronor.
Alla godkända arter, även de som godkänts efter en ansökan, kan föras in och användas som bekämpningsmedel av alla.
Är det fråga om en genmodifierad NIS gäller dessutom ytterligare regler, bland annat att ansökningar som gäller genmodifierade organismer (GMO) hanteras av Kemikalieinspektionen.
Vem kan söka?
Alla som önskar att få en art godkänd kan ansöka. Till skillnad från tidigare produktprövning efter ansökan från enskilda firmor är det nu öppet även för ansökningar från till exempel odlarorganisationer, enskilda odlare eller fler odlare som går ihop om en ansökan, eller från firmor som säljer bekämpningsmedel som förbereder en ansökan tillsammans.
Föreskrifter och vägledning
Under 2020 meddelar Naturvårdsverket föreskrifter om nematoder, insekter och spindeldjur som bekämpningsmedel.
Under 2020 kommer vi även att publicera information om hur prövningen och riskbedömningen av arter går till, vägledning och blanketter för ansökan, samt information om anmälan vid upptäckt av skadliga effekter i samband med användning av NIS.
För att bedöma risker för påverkan på den biologiska mångfalden analyseras arterna med avseende på olika riskfaktorer, bland annat etableringspotential, spridningsförmåga och val av föda. Konsekvenser som bör undvikas vid utsläpp av NIS är bland annat att nya arter etableras i Sverige. Arter som riskerar att påverka skyddade områden eller hotade arter är heller inte lämpliga att släppa ut.
Övergångsregler
Den som har ett gällande produktgodkännande från Kemikalieinspektionen kan fortsätta använda detta enligt det gamla systemet fram till att respektive godkännande upphör.
Kontakt
Kontakta Naturvårdsverket för mer information eller frågor kring ansökningar: