Transporter kan vara följdverksamhet
Vid prövning enligt miljöbalken ska man ta hänsyn till de följdverksamheter, som kan antas behövas för att verksamheten ska kunna bedrivas (16 kap. 7 § MB) på ett ändamålsenligt sätt . En rimlig avgränsning behöver göras så att hänsyn endast tas till följdverksamheter som har ett omedelbart samband med den aktuella täktverksamheten. (Se prop. 1997/98:45 del 2 s. 208.)
Var gränsen går för när en följdverksamhet har samband med täkten avgörs genom:
- en sammanvägning av omständigheterna, som transporternas omfattning och karaktär
- var transporterna sker i förhållande till täkten
- olägenheter från transporterna i relation till olägenheter från övrig trafik och verksamhet
En rimlig avgränsning kan vara att miljökonsekvenser av transporter i täktens närområde redovisas. Om olägenheterna visar sig vara betydande kan det ytterst innebära att en ansökan om tillstånd avslås.
Det är inte rimligt att kräva att sökanden redovisar och ansvarar för miljökonsekvenser för långväga transporter på stort avstånd från täkten eller som utgör en liten del av den totala trafiken och olägenheterna från denna. Om hänsyn till hälsa och miljö kräver att åtgärder vidtas finns möjlighet att rikta anspråk mot väghållare. Det är väghållaren som oftast har rättsliga och faktiska möjligheter att vidta åtgärder för att begränsa störningarna från vägen.
Domen och propositionen