Bakgrund
Metoden "Kartlägga naturområden som har stor betydelse för friluftsliv, rekreation och turism" ingick i ett regeringsuppdrag i tre delar. De andra var "Utveckla digital information om naturområden" och " Kartlägga och utveckla arbetet med vandringsleder". Huvudsyftet var att främja turism och ett friluftsliv för alla och att använda våra skyddade områden ännu bättre för detta ändamål. Uppdraget redovisades 2016 och 2017.
Metoden testades 2018
Under 2018 genomförde Naturvårdsverket en pilotstudie för att testa metoden i några kommuner. Arjeplog, Skellefteå, Smedjebacken, Finspång och Gotlands kommun deltog i studien samt representanter från länsstyrelser.
De fem kommunerna har med stöd av metoden kartlagt områden lämpade för friluftsliv i sina kommuner. Eftersom kartläggningsmomenten har en övergripande karaktär så kunde kommunerna anpassa arbetet utifrån de egna förutsättningarna.
Arjeplog, Skellefteå, Smedjebacken, Finspång och Gotland har utvärderat hur de sju momenten/stegen i metoden har fungerat i deras kartläggningsarbete. Utifrån pilotstudiens samlade resultat har den här vägledningen tagits fram. Pilotstudien avslutades i november 2018.
Kontaktpersoner:
Arjeplog kommun, Ingela Edholm Forsberg
Skellefteå kommun, Ulrika Rönnlund
Gotlands kommun, Susanne Appelquist
Stöd i kommunernas planering
Kartläggning av områden för friluftsliv ger kommunerna ett kunskapsunderlag för arealplanering på kommunal (och regional) nivå. Kunskapen kan användas i planeringen för att öka möjligheter till friluftsliv för alla lokalt och regionalt.
Metoden publicerades i mars 2019.