Metodens alla delar hittar du i menyn.
Steg 3. Kartlägga områdestyper
Med stöd av underlaget som samlats in i steg två definierar arbetsgruppen områdestyper/kategorier. Kategorierna fångar upp allt från små och tätortsnära områden till vidsträckta vildmarksområden. Ju närmare tätorter områdestypen finns desto viktigare är detaljeringsgraden i kartläggningen. Områden som inte har kvaliteter av betydelse för friluftsliv tas inte med som områdestyp.
Tabellen ger översiktlig information om områdestyper. Detaljerad beskrivning av områdestyper och exempel på områden.
Längst ner på denna sida finns exempel på hur det kan se ut när indelningen av områdestyperna är klar.
Områdestyp (med länk till detaljbeskrivning)
|
Beskrivning
|
Bostadsnära lek- och rekreationsområden
|
Park och/eller natur för lek och rekreation inom gångavstånd, dvs. ca 5 min promenad eller 200–300 m från bostad, skola, förskola eller äldreboende.
|
Tätortsnära natur
|
Natur- och skogsområden inom 3 km från bebyggelse.
|
Tätortsnära friluftsområden
|
Större naturområden, ca 1–3 km2, iordningställda för friluftsliv på gång- och cykelavstånd från tätorten, dvs. högst 1 km.
|
Grönstråk/-korridor
|
Rörelsestråk, t.ex. gång- och cykelvägar, som förbinder olika områden.
|
Friluftsområden med anläggningar
|
Stora områden med anläggningar såsom leder och service. De kan innehålla delar utan anläggningar.
|
Friluftsområden utan anläggningar
|
Stora områden som präglas av natur, tystnad, vildmark och ödslighet.
|
Långa leder
|
Långa leder för vandring, cykling, paddling eller ridning.
|
Stränder och vattenområden
|
Stränder och vattenområden som är tillgängliga för friluftsliv, vid sjöar, kuster, vattendrag och våtmarker.
|
Jordbruks- och skogslandskap
|
Mark av betydelse för friluftsliv som inte ingår i övriga kategorier. Skogsområden med möjlighet till svamp- och bärplockning, jakt samt fritt strövande. Jordbrukslandskap är generellt inte tillgängliga på samma sätt som skog. Stigar och vägar genom jordbrukslandskap kan dock vara uppskattade friluftsmiljöer.
|
Särskilda kvalitetsområden
|
Landskap, natur- och kulturmiljöer som har speciella upplevelsekvaliteter och väl förankrade symbolvärden. Kvalitetsområden omfattas ofta av områdesskydd för natur- och kulturvärden eller innehar landskapsbildvärden.
|
Områden anlagda för särskilda brukarkategorier
|
Områden där marken planerats och anpassats för en specifik brukarkategori och/eller en specifik aktivitet, t.ex. golfbanor, koloniområden, skidanläggningar för utförsåkning och ridanläggningar.
|
Detaljerad beskrivning
Detaljerad beskrivning av områdestyper och exempel på områden
BOSTADSNÄRA LEK- OCH REKREATIONSOMRÅDE
Med bostadsnära lek- och rekreationsområden menas parker och natur för lek och
rekreation inom gångavstånd från bostad, skola, förskola och äldreboende. I Boverkets riktlinjer för bostadsnära natur anges cirka 5 min promenad eller 200–300 m som det avstånd inom vilket områden kan räknas som bostadsnära.
Stadsnära parker ofta utgör ytmässigt små enheter jämfört med övriga områden som kartläggs är det lämpligt att de värderas var för sig så att det finns underlag att rangordna området vid behov.
TÄTORTSNÄRA NATUR
Att nära bostaden ha tillgång till natur i form av skog, kulturlandskap med mera är mycket värdefullt för hälsa och återhämtning. Med tätortsnära natur åsyftas allmänt tillgängliga natur- och skogsområden där större delen ligger inom högst 3 km från bebyggelse. Det kan handla om större skogsområden, ängsmarker eller mindre skogsdungar. Det är platser framförallt för vistelse i natur, avskildhet, ”naturlighet”, ofta välanvända områden med många stigar, kanske mindre grillplatser, bad- och utsiktsplatser. Denna områdestyp omfattar den tätortsnära naturen som inte har iordningställda anläggningar för friluftsliv i form av leder, service, parkeringar med mera.
TÄTORTSNÄRA FRILUFTSOMRÅDEN
Tätortsnära friluftsområden avser större naturområden iordningställda för friluftsliv på gång- och cykelavstånd från tätorten, helst på ett avstånd av högst 1 km. Dessa områden bör vara förhållandevis stora och omfatta minst 1–3 km2. Här ska finnas möjlighet att vandra i flera timmar i naturen. Områden som innefattas i denna kategori har olika anläggningar för friluftslivet såsom stigar, leder, skyltning och ofta friluftsgårdar. Det är områden som är välkända och välutnyttjade eller som har potential att utvecklas till sådana.
Exempel på tätortnära friluftsområden
Arboga: Maxelmossen
Linköping: Vallaskogen, Rosenkälla
Luleå: Ormbergets friluftsområde
Lund:Skryllegårde,
Stockholm: Majroskogen, Alby, Järvafältet, Rågsveds friområde
Östersund: Spikbodarna
GRÖNSTRÅK OCH GRÖNKORRIDORER
Grönstråk och grönkorridorer innefattar rörelsestråk för människor, såsom gång- och cykelvägar, som löper genom park eller natur och förbinder olika områden. För att omfattas av kartläggningen bör större delen av stråket vara förhållandevis brett, cirka 50 m.
STORA FRILUFTSOMRÅDEN MED ANLÄGGNINGAR
Områdestypen omfattar stora områden med en yta närmare ett tiotal kvadratkilometer. Gemensamt för dessa områden är att de är lättillgängliga och att delar av området har anläggningar för friluftslivet, såsom leder och service. Områdestypen innefattar ofta riksintresseområden för friluftsliv och lättillgängliga nationalparker. Dessa områden kan innehålla delar som är mindre iordningställda, mer av vildmarkstyp.
Exempel på stora friluftsområden med anläggningar
Jämtland: Åreskutan i Jämtland
Västerbotten: Norrbyskär i Västerbotten
Ångermanland: Skuleberget
Småland: Store mosse
STORA FRILUFTSOMRÅDEN UTAN ANLÄGGNINGAR
Områdestypen omfattar stora områden med en yta närmare ett tiotal kvadratkilometer som präglas av natur, tystnad, vildmark och ödslighet. Områdena är i hög grad opåverkade och saknar speciella anläggningar för friluftslivet. Ofta ligger dessa områden lite avlägset och svåråtkomligt.
Exempel på stora friluftsområden utan anläggningar
Bohuslän: Kynnefjäll
Jämtland: Kolåsen och Mjölkvattnet
Gotland: Furillen, Gotska sandön
Norrköping: S:t Annas skärgård
Öland: Alvaret
Österund: Andersön
LÅNGA LEDER
Kategorin långa leder avser linjära friluftsområden i form av leder för vandring, cykling, paddling och ridning. Endast lederna i sig beskrivs här.
Exempel på långa leder
Bohusleden, Kungsleden, Näckrosleden, Pilgrimsleden Hörnösand-Storlien, Roslagsleden, Sörmlandsleden
STRÄNDER OCH VATTENOMRÅDEN
Avser för friluftslivet tillgängliga vattenområden och stränder vid sjöar och kuster samt vid vattendrag (bäckar, åar, älvar) och våtmarker. Områden som nyttjas för friluftsbad, paddling, fiske med mera.
JORDBRUKS- OCH SKOGSLANDSKAP
Områdestypen avser mark av betydelse för friluftsliv som inte ingår i någon av övriga kategorier. I skogen finns möjlighet till svamp- och bärplockning, jakt, fritt strövande med eller utan karta. Här kan behövas samverkan med markägare kring parkeringsmöjligheter, framkomlighet utmed stigar, skogsbruk med rekreationshänsyn och liknande.
Jordbrukslandskap är generellt inte tillgängliga på samma sätt som skog. Stigar och vägar genom åkerlandskap och beteslandskap kan dock utgöra uppskattade friluftsmiljöer. Här kan finnas stor potential i många kommuner, framförallt gällande kulturlandskap, ängs- och hagmarker. Samverkan med markägare kan krävas till exempel för parkeringsmöjligheter, tillträde till stigar, hagar med mera.
SÄRSKILDA KVALITETSOMRÅDEN
Landskap, natur och kulturmiljö som har speciella upplevelsekvaliteter. Det rör sig ofta om skyddade natur- och kulturmiljöer, riksintresseområden kulturmiljö med kulturlandskap och landskapsbildsvärden, orörda urskogsområden, slotts- och herrgårdslandskap och liknande. De fungerar ofta som utflyktsområden och/eller turistattraktioner. Tysta områden kan också räknas som särskilda kvalitetsområden förutsatt att de nyttjas eller har potential att nyttjas för friluftsliv.
Exempel på särskilda kvalitetsområden
Bohuslän: Ramsvikslandet och Tanums hällristningar
Gotland: Sudret
Hälsningsland: Hornslandet
Lappland: Muddus nationalpark
Jämtland: Klätterklippan i Stugun
Vallentuna: Angarnsjöängen
Västergötland: Hornborgarsjön, Varnhems kloster
OMRÅDEN ANLAGDA FÖR SÄRSKILDA BRUKARKATEGORIER
Områdestypen avser områden där marken planerats och anpassats för en specifik brukarkategori och/eller aktivitet. Detta innefattar områden såsom golfbanor, koloniområden, skidanläggningar för utförsåkning, ridanläggningar.
Exempel på kartor
Smedljebackens kommun och orten Söderbärke när indelning av områdestyper är klar.

