Buller ska kartläggas i alla större kommuner (> 100 000 inv.) och vid större vägar, järnvägar och flygplatser enligt förordningen om omgivningsbuller (och EU:s bullerdirektiv). Kommande kartläggning omfattar året 2021.
Inrapportera data senast den 30 juni 2022
Kommunerna och Trafikverket ska rapportera sina data till Naturvårdsverket senast 30 juni 2022. Den strategiska kartläggningen ska bland annat visa antalet exponerade personer och bostäder i olika bullerintervall, exponerad yta samt kartor över bullersituationen.
Anvisningar med handbok och komplement
Kartläggningen ska göras i EU-måtten Lden och Lnight. Utöver redovisningen i EU-måtten är det bra om bullernivåerna även redovisas i ekvivalenta nivåer och maxnivåer (svenska mått). På detta sätt kan kommande åtgärdsarbetet relateras till de svenska riktvärdena för ekvivalent och maximal ljudnivå. När kartläggningarna är klara sammanställer och skickar Naturvårdsverket in Sveriges uppgifter.
En känslighetsanalys har gjorts av de metoder som användes i Sverige i den strategiska bullerkartläggningen 2007.
Beräkningsmetoden Cnossos-EU
Den 31 december 2018 blev det obligatoriskt att använda den nya beräkningsmetoden Cnossos-EU (Common Noise Assessment Methods in EU) vid den strategiska bullerkartläggningen (enligt direktiv 2002/49/EG och den svenska förordningen 2004:675).
Det innebär att det nu är i den fjärde fasen av bullerkartläggning, det vill säga den som ska rapporteras till kommissionen 2022, som metoden måste användas.
Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet har på uppdrag av Naturvårdsverket jämfört Cnossos-EU med de metoder som används i Sverige för tåg- och vägtrafik. Som framgår av rapporten så överensstämmer beräkningarna ganska väl för vägtrafik. Dock krävs mer indata. För järnvägsbuller är situationen sämre, där är avvikelserna stora mellan den svenska metoden och Cnossos-EU för en del tågtyper. För flygtrafik innebär Cnossos-EU ingen förändring. Trafikverket genomför mätningar för att uppdatera indata så att Cnossos-EU kommer stämma bättre överens med svenska förhållanden i tid till kartläggningen.
Bullerkartläggningar
I den kartläggning som rapporterades in till EU den 30 december 2017 ingick kommuner med fler än 100 000 invånare (Huddinge, Stockholm, Uppsala, Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Jönköping, Malmö, Lund, Helsingborg, Göteborg, Borås, Örebro, Västerås och Umeå). Därutöver omfattades vägar med fler än 3 miljoner fordon per år, järnvägar med fler än 30 000 tåg per år och flygplatser med fler än 50 000 flygrörelser per år. Utöver det kartlade Trafikverket cirka 400 mil vägar, cirka 140 mil järnvägar och bullret vid Arlanda, Landvetter och Bromma. All kartläggning avser förhållandena 2016.