Innehåll och användningsområden
Vägledningen innefattar informationsmaterial och verktyg till kommuner, landsting, län, skolor och berörda aktörer inom livsmedelskedjan. Materialet ska ge stöd till att förmedla behovet av att minska matsvinnet och ge exempel på möjliga åtgärder.
Vägledningen syftar till att ge kunskap om hur matsvinn kan minskas i alla led i livsmedelskedjan, från ”jord till bord”. Materialet ska kunna användas för att inspirera organisationer till att starta eller fortsätta arbete för att minska matsvinnet. Det är viktigt att ge vidare kunskap om vad man kan göra som konsument.
Materialet kan användas när:
- miljöinspektörer, renhållare eller miljöstrateger vill inspirera organisationer till att arbeta med matsvinn inom sina kommuner
- miljöansvariga på landsting och inom berörda branscher vill planera och starta upp matsvinnsprojekt
- kockar eller rektorer vill starta matsvinnsprojekt i skolor
- butiker, storkök eller restauranger vill genomföra åtgärder för att minska matsvinnet
- lärare vill ge elever och studenter kunskap om matsvinn
Hjälp att motivera och praktiska tips
Här kan du ladda ned tips till åtgärder och guider för olika delar i livsmedelskedjan.
Faktablad till kommuner
Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket har gemensamt tagit fram ett underlag för hur kommuner kan arbeta med matsvinn och goda exempel.
Skolmaterial
Ministerrådet har prioriterat avfallsförebyggande arbete och har därför tagit fram skolmaterial även på svenska.
Så kan det matsvinn som ändå uppstår tas omhand
Att inte slänga mat som hade kunnat ätas sparar pengar, resurser och miljön. Men det uppstår också oundvikligt matavfall och det bör sorteras ut och återvinnas. Allt fler kommuner har infört insamling av källsorterat matavfall för biologisk återvinning.
Regeringen har inom miljömålssystemet fastställt etappmål för ökad resurshushållningen livsmedelskedjan:
Insatser ska vidtas så att senast år 2020 sorteras minst 50 procent av matavfallet från hushåll, storkök, butiker och restauranger ut och behandlas biologiskt så att växtnäring tas tillvara, och minst 40 procent av matavfallet behandlas så att även energi tas tillvara.