Rönnskärsverken är Sveriges största industriella punktkälla för utsläpp av svaveldioxid och tungmetaller till luft (arsenik, kadmium, kvicksilver och bly med flera). Även utsläppen till vatten av tungmetaller är stora. Naturvårdsverket anser att det är nödvändigt att minska utsläppen av dessa ämnen, bland annat eftersom Bottenvikens känsliga miljö inte klarar ytterligare belastning av metaller.
Relevanta domstolsavgöranden
Tillstånd
Mark- och miljödomstolen i Umeå meddelade den 5 juli 2013 tillstånd till verksamheten vid Rönnskärsverken, Skellefteå kommun. Boliden Mineral AB fick även tillstånd att anlägga ett underjordsförvar för i första hand farligt avfall som innehåller kvicksilver men även för annat farligt avfall.
Naturvårdsverket överklagade domen främst på grund av villkoren gällande utsläpp till vatten, underjordsförvaret och utsläpp av svaveldioxid.
Mark- och miljööverdomstolen meddelade dom i det överklagade målet den 27 juni 2014. Genom båda domarna sköts ett antal frågor upp, som bolaget ålades att utreda och sedan redovisa för domstolen. Därefter har domstolen prövat redovisningarna och genom efterföljande deldomar meddelat slutliga villkor avseende de uppskjutna frågorna. Flera av deldomarna har överklagats och prövats av Mark- och miljööverdomstolen (se nedan).
Bolaget sökte tillstånd för utfyllnad i vattenområde för en ny markyta vid Rönnskärs industriområde, och fick detta tillstånd genom mark- och miljödomstolens dom den 8 november 2018 i mål M 1513-17. Bolaget ämnade använda den järnsand som uppstår vid produktionen på Rönnskärsverken som utfyllnadsmaterial i vattenområdet. Naturvårdsverket överklagade domen och ansåg att huvudfrågan i målet var om järnsanden ska anses vara avfall eller, såsom bolaget hävdade, en biprodukt för den aktuella användningen. Mark- och miljööverdomstolen upphävde tillståndet genom dom den 21 februari 2020, och bedömde att järnsanden var avfall samt att bolaget inte hade visat att järnsanden är lämplig för ändamålet och att utfyllnaden kan ske utan skada eller risk för skada på miljön.
Deldomar avseende uppskjutna frågor
Det ursprungliga tillståndet från den 5 juli 2013 förenades med 13 utredningsföreskrifter. När Mark- och miljööverdomstolen överprövade tillståndet tillkom en utredningsföreskrift om energieffektivisering (U14). Därefter har en utredningsföreskrift, om utsläpp till vatten av kvicksilver (U15), tillkommit genom deldom den 1 mars 2018. Utredningsvillkor om utsläpp av bly från klinkerverket (U16) och utsläpp till vatten från kylsystemet (U17) har tillkommit genom deldom den 4 februari 2019.
Uppskjutna frågor och prövotidsredovisningar
Energieffektivisering m.m.
Mark- och miljödomstolen har genom deldom den 1 mars 2018 prövat utredningsföreskrifterna U2 (utsläpp av dioxiner till vatten), U3 (utsläpp av kvicksilver till vatten), U5 (utsläpp av kväveoxider till luft), U9 (förvaring av kemikalier m.m.) och U14 (energieffektivisering). Naturvårdsverket överklagade domen vad gäller produktionsrelaterade energihushållningsvillkor, som sedan prövades av Mark- och miljööverdomstolen i dom den 28 november 2019. Vad gäller U14 bedömde domstolarna att det saknades skäl att förena tillståndet med ett produktionsrelaterat villkor om energieffektivisering. Mark- och miljööverdomstolen ansåg däremot att det fanns förutsättningar att delegera till tillsynsmyndigheten att meddela villkor om energihushållningsåtgärder framtagna inom ramen för energihushållningsplanen.
Djupförvaret och utredning av föroreningssituationen m.m.
Det så kallade djupförvaret under Rönnskärsverken har prövats dels avseende dess tillåtlighet, dels avseende dess anläggande och drift. Vad gäller uppskjutna frågor relaterade till djupförvaret har bolaget lämnat in prövotidsredovisningar med anledning av utredningsföreskrift U8 (begränsa läckage av föroreningar från bergförvaret efter förslutning) och U12 (efterbehandlings- och avslutningsåtgärder). Därtill har bolaget redovisat U11 (föroreningssituationen och riskerna för människors hälsa och miljö). Bolaget fick rätt att påbörja deponering av avfall i det djupa bergförvaret genom mark- och miljödomstolens deldom den 7 april 2020 avseende U8 och U12. Avgörandet har fått laga kraft. Frågan om efterbehandling och återställning avslutades av mark- och miljödomstolen i deldom den 8 maj 2020. Naturvårdsverket har överklagat det sistnämnda avgörandet. Prövning pågår i Mark- och miljööverdomstolen, som har meddelat prövningstillstånd. Naturvårdsverkets tidigare yttranden och överklagandet återfinns nedan.
Dioxiner till luft och kvicksilver till vatten
Mark- och miljödomstolen prövade de uppskjutna frågorna om utsläpp från punktkällor till luft av dioxiner (U13) och utsläpp till vatten av dioxiner och kvicksilver (U15) i deldom den 2 juni 2020. I fråga om utsläpp av kvicksilver till vatten föreskrev domstolen att dessa ska redovisas tillsammans med övriga ämnen i utredningsföreskriften U17, som gäller åtgärder för att förbättra kylvattensystemet, senast den 31 januari 2022. Naturvårdsverket har överklagat avgörandet i fråga om utsläpp från punktkällor till luft av dioxiner (U13). Naturvårdsverket anser att det ska meddelas mängdvillkor för de totala utsläppen och att de ska kontrolleras genom kontinuerlig långtidsprovtagning. Överklagandet och våra yttranden återfinns längst ner på denna sida. Prövning pågår i Mark- och miljööverdomstolen, som har meddelat prövningstillstånd.
Lakverk och granuleringsvatten m.m.
Mark- och miljödomstolen har den 17 december 2018 meddelat deldom avseende vilka åtgärder som ska vidtas för att förbehandla F1-stoft och K1-stoft (ej innefattande avfallsresten från lakverket) för att begränsa slutläckaget av föroreningar från underjordsförvaret efter förslutning av det (U8). Genom deldom den 21 januari 2019 avslutade mark- och miljödomstolen de uppskjutna frågorna (U1, U4, U6, U7 och U12) om ytterligare villkor för utsläpp av granuleringsvatten, för diffusa utsläpp till luft av bromerade flamskyddsmedel samt stoft och metaller, för diffus damning och upphävde den provisoriska föreskriften om utsläpp av metallmängder med granuleringsvattnet (P3). Boliden överklagade deldomen till Mark- och miljööverdomstolen som den 19 november 2019 avslog överklagandet.
Framtida prövotidsredovisningar
Bolaget har begärt förlängd tid för redovisning av utredning enligt U16 (utsläpp av bly från klinkerverket) till den 30 september 2021. Den 31 januari 2022 ska bolaget lämna in prövotidsredovisning för U17 (utsläpp till vatten från kylsystemet).
Dokument
Yttranden m.m.
- Naturvårdsverkets yttrande om U11 till MMD Umeå, 2020-01-21 (pdf 194 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande om U13 och U15 till MMD Umeå, 2020-01-14 (pdf 190 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande om U11 till MMD Umeå, 2019-10-02 (pdf 190 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande om U13 och U15 till MMD Umeå, 2019-01-28 (pdf 155 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande om U1, U4, U7, U12 till MMD Umeå, 2018-05-25 (pdf 137 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande om U8 till MMD Umeå, 2018-05-22 (pdf 128 kB)
- Naturvårdsverkets kompletterade överklagande om U11 till MÖD, 2020-06-30 (pdf 1 MB)
- Naturvårdsverkets överklagande om U13 till MMD Umeå, 2020-06-18 (pdf 199 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande om U13 till MÖD, 2020-11-04 (pdf 247 kB)
- Naturvårdsverkets yttrande i fråga om förlängd tid för redovisning enligt U16 till MMD Umeå, 2020-11-20 (pdf 106 kB)
Domstolsavgöranden