Ställningstagandena stämmer väl överens med Naturvårdsverkets uppfattning i dessa frågor.
- Kreosotimpregnerat trä faller under undantaget i 4 § fjärde punkten förordningen (2002:1060) om avfallsförbränning. Det betyder att kreosotimpregnerat trä kan förbrännas utan att det i sig medför krav på att reglerna om avfallsförbränning ska följas.
- Miljööverdomstolen (MÖD) konstaterar att det, för att kunna tillämpa reglerna i 14 § och bilaga 2 till Naturvårdsverket föreskrifter (NFS 2002:28) om avfallsförbränning, behövs värden på Kproc för de olika utsläppsparametrarna. Mot denna bakgrund ändrar MÖD ett villkor i den till MÖD överklagade domen, så att det tydligt framgår att villkoret avser värden för Kproc.
- En prövning måste göras i det enskilda fallet för att bestämma vilka värden för Kproc som ska användas.
- MÖD bedömer att det för stoft och CO fanns skäl att föreskriva olika värden för Kproc för vanligt trä respektive kreosotimpregnerat trä. För de två parametrarna fastställer MÖD i ett villkor Kproc för rent trä och skjuter under en prövotid upp frågan om avgörande av vilka Kproc som ska gälla för kreosotimpregnerat trä. För kväveoxider och svaveldioxid fastställer MÖD i ett villkor vilket Kproc som ska gälla för både rent trä och kreosotimpregnerat trä.
Företaget söker tillstånd för att få förbränna returträ och kreosotimpregnerat trä
Miljööverdomstolens dom gäller Västerbergsslagens Värme AB:s anläggning Lyviksverket i Ludvika. Västerbergsslagens Värme AB hade sökt tillstånd för fortsatt drift. Företaget har i samband med det sökt tillstånd att förbränna jungfruligt trädbränsle samt flis av returträ och kreosotimpregnerat trä.
Kproc ingår i en formel för att beräkna utsläppsgränsvärden
Kproc är en term i en formel i bilaga 2 i Naturvårdsverket föreskrifter (NFS 2002:28) om avfallsförbränning. Med formeln beräknas de minimikrav på utsläppsgränsvärden (för till exempel svaveldioxid, stoft, kväveoxider och kolmonoxid), som ska gälla vid samförbränning i bland annat kraftvärmeverk.
Reglerna om avfallsförbränning utgörs av förordningen (2002:1060) om avfallsförbränning och våra föreskrifter (NFS 2002:28) om avfallsförbränning samt 22 kapitlet 25b § miljöbalken.