Naturvårdsverket och flera andra parter har tidigare överklagat dom om Arlanda
Naturvårdsverket yrkade att flygplanen skulle följa flygvägarna tills de beräknade maximalljudnivåerna på marken underskrider 60 dB(A) och att man ska genomföra bullerskyddsåtgärder för bostäder som regelbundet exponeras för maximalljudnivåer över 70 dB(A) under dag- och kvällstid.
Även Swedavia överklagade och yrkade bland annat att få lämna flygvägarna då maximalljudnivåerna underskrider 70 dB(A) och att bullerskyddsåtgärder ska vidtas för bostäder som exponeras för FBN 60 dB(A).
Dom från Mark- och miljööverdomstolen
I domen fastställs den av mark- och miljödomstolen beslutade maximala ljudnivån om 65 dB(A) på marken då flygplan får avvika från fastställda utflygningsvägar eller överflyga tätorter. Vad gäller bullerisolering så fastställde MÖD att bostäder ska bullerisoleras vid FBN nivån 55 dB(A) och maximalljudnivån 80 dB(A) under dag- och kvällstid och 70 dB(A) eller däröver nattetid.
Mark- och miljööverdomstolens dom innebär vidare att förbudet mot raka inflygningar till bana 01R från och med den 1 januari 2018 upphävs och ersätts med ett villkor som innebär att inflygningsprocedurer som undviker Upplands Väsby tätort ska användas när det är möjligt med hänsyn till flygplatsens kapacitet, regelverket för flygtrafiktjänsten, flygsäkerhetsskäl och väderleksförhållanden.
Swedavia ska utreda förutsättningarna att minska bullerexponeringen över Rosersbergs och Upplands Väsby tätort genom alternativ bananvändning samt att vart tredje år informera tillsynsmyndigheten om utvecklingen av och förutsättningarna för att använda teknik som möjliggör icke-raka inflygningsförfaranden vid Arlanda flygplats
Kommentar till domen från Mark- och miljööverdomstolen
Vi anser att det är positivt att villkoret om när man får avvika från flygvägarna inte ändrades på det sätt Swedavia yrkat. Vår bedömning kvarstår dock att nivån 65 dB(A), då flygplan får avvika från fastställda utflygningsvägar eller överflyga tätorter, innebär att det fortfarande finns en risk för störningar.
Vad gäller krav på bullerisolering så är vi nöjda med att stora delar av mark- och miljödomstolens villkor fastställdes och vi anser att det är positivt att nivån FBN 55 dB(A) står fast. Naturvårdsverket anser dock att bostadsisolering vid maximalljudnivån 80 dB(A) under dag- och kvällstid kommer att innebära stora risker för störningar utomhus och medger till exempel ingen möjlighet att ha öppet fönster.
När det gäller förbudet mot raka inflygningar så har vi inte yttrat oss i denna fråga.
Naturvårdsverket har tidigare överklagat dom om Arlanda
Mark- och miljödomstolen gav oss delvis rätt i frågorna om flygvägar- och bullerskyddsåtgärder, men inte helt. Därför föreslår vi förändringar av fyra villkor:
- att flygplanen ska följa flygvägarna tills de beräknade maximalljudnivåerna på marken underskrider 60 dB(A)-nivån
- att man genomför bullerskyddsåtgärder för bostäder som regelbundet exponeras för ljudnivåer över 70 dB(A) under dag- och kvällstid.
Vi anser fortfarande att utsläpp till luft, särskilt klimatutsläppen, är en mycket viktig fråga. De juridiska möjligheterna att reglera dessa frågor i enskilda tillstånd är dock mycket begränsade. Här behövs andra styrmedel. Det så kallade utsläppstaket som gällde enligt det gamla tillståndet har haft mycket positiv effekt och visar på att det rent faktiskt går att begränsa utsläppen. Vi utgår från att Swedavia kommer att arbeta vidare med dessa frågor.
Grunden för vår talan i Arlandamålet
Naturvårdsverket anser att det är möjligt att utveckla verksamheten på flygplatsen och samtidigt begränsa miljökonsekvenserna. Miljö- och hälsopåverkan från verksamheten vid Arlanda flygplats bör begränsas i samma utsträckning som enligt dagens tillstånd. Det är inte rimligt att prövningen utmynnar i ett tillstånd som innebär minskat skydd för människor och miljö.
Tillståndet bör innehålla tydliga villkor som reglerar buller, flygvägar och utsläpp till luft och vatten.
Betydelse för miljö och hälsa
Flygbuller är utan tvekan det största problemet för dem som bor nära Arlanda. Förutom allmän störning kan det också påverka människors hälsa, till exempel genom sömnstörningar och högt blodtryck.
Enligt Naturvårdsverket bör bullret vid marken begränsas till 60 dBA. Det har också betydelse om planen väljer samma flygväg eller varierande flygvägar över ett bostadsområde. Forskning visar att bullret är mindre störande om det är förutsägbart.
Miljömål om buller
Buller är ett samhällsproblem. I dag ökar bullret och det ser ut som om det blir svårt att nå miljömålet God bebyggd miljö där buller ingår.
Naturvårdsverkets roll
Naturvårdsverket har som uppgift att företräda det allmänna miljöintresset i mål och ärenden och i den rollen har vi yttrat oss till mark- och miljödomstolen flera gånger.