Kort om bidraget
Vem kan söka?
Bidrag kan ges till offentliga och privata aktörer, till exempel kommuner, va-huvudmän, fastighetsägare, föreningar och företag.
Vad kan man söka för?
Bidrag för åtgärder som minskar utsläpp av mikroplaster och andra förereningar via dagvatten.
Ansökningsperiod och beslutsdatum
Sista ansökningsdag är 19 mars 2021. Naturvårdsverket planerar att meddela beslut om bidrag under vecka 25.
INNEHÅLL
Syftet med bidraget
Naturvårdsverket har i uppdrag att fram till 2023 fördela bidrag för att genomföra åtgärder som syftar till att förbättra vattenmiljön. 175 miljoner kronor får användas till bland annat bidrag för dagvattenåtgärder som minimerar mikroplaster och andra föroreningar via dagvatten, dels till implementering av avancerad rening för avskiljning av läkemedelsrester vid avloppsreningsverk.
Bidraget delas ut med stöd av förordning (2018:496) om statligt stöd för att minska utsläpp av mikroplaster till vattenmiljön.
Syftet med förordningen är att bidra till att miljökvalitetsmålen, Hav i balans samt levande kust och skärgård, Giftfri miljö, Levande sjöar och vattendrag samt Grundvatten av god kvalitet, ska kunna nås.
Vem kan söka?
Aktörer som kan söka bidraget:
- Bidrag kan ges till offentliga och privata aktörer, till exempel kommuner, va-huvudmän, fastighetsägare, föreningar och företag.
Bidrag ges inte till:
- privatpersoner,
- åtgärder som har påbörjats innan beslut om bidrag fattats,
- handledning av studerande,
- informationsinsatser eller marknadsföring,
- investeringar i pedagogiskt syfte.
Se förordning (2018:496) för mer information.
För vad kan man söka?
Naturvårdsverket får ge bidrag till:
- Investeringar i teknik eller andra åtgärder som syftar till att rena dagvatten från mikroplaster och andra föroreningar,
- eller som på annat sätt minskar spridning av mikroplaster och andra föroreningar via dagvatten.
- Bidrag får ges till förstudier och andra förberedande åtgärder som krävs inför en tilltänkt konkret åtgärd.
Naturvårdsverket ser, utöver traditionella lösningar, gärna ansökningar som bidrar till utveckling på området: minskad spridning av mikroplast till dagvatten, rening av mikroplast i dagvatten och som utöver syftet med utlysningen bidrar till ytterligare miljövärden.
Investeringsprojekt kan omfatta hela processen från förstudie, upphandling, genomförande av entreprenad, idrifttagning samt utvärdering. För investering i anläggning önskas skötsel- och underhållsplan.
Förstudieprojekt omfattar framtagning av underlag för en tilltänkt konkret åtgärd. För förstudieprojekt önskas tidplan för planerat genomförande av konkret åtgärd.
Tidigaste projektstart är efter att beslut om beviljat bidrag fattats. Besluten planeras att fattas av Naturvårdsverket senast vecka 25.
Så ansöker du
Ansökan om bidrag ska göras till Naturvårdsverket via ansökningsformuläret och projektkalkyl som bland annat innehåller:
- uppgifter om sökanden och kontaktperson för sökanden
- en beskrivning av åtgärden och åtgärdens plats samt dess finansiering, genomförande och tidsplan
- en projektkalkyl, uppdelad på delprojekt, innehållande kostnaderna för att genomföra åtgärden och hur stor andel av kostnaderna som bidrag söks för. Inlämnad projektkalkyl ska vid slutrapportering av bidragsbeviljat projekt kompletteras med ekonomisk slutredovisning.
- en uppskattning av hur mycket utsläppen av mikroplaster och andra föroreningar till vattenmiljön kan förväntas minska på grund av åtgärden
- uppgifter om den utvärdering av åtgärderna som sökanden planerar och om hur kravet på spridning av relevant kunskap kan uppfyllas
- och en upplysning om andra bidrag som sökanden eller någon annan har sökt eller beviljats och som avser samma bidragsberättigade kostnader som ansökan avser.
Dokument att ladda ned inför ansökan
Fyll i de två mallarna nedan, ansökningsformulär och sammanfattande kalkylblad med projektbudget och tidplan.
Om ansökan avser de minimis-stöd för företag ska ansökan också innehålla en redogörelse för allt annat stöd av mindre betydelse, som sökanden har fått under de två föregående beskattningsåren och det innevarande beskattningsåret.
Bifoga följande tre obligatoriska dokument som numrerade bilagor:
- Projektbeskrivning (.docx, högst 5 sidor).
- Kommunikationsplan: En plan för hur löpande information om projektet, resultat, erfarenheter, och lärdomar ska spridas till externa parter såsom bransch, beslutsfattare, och allmänhet (.docx, högst 3 sidor).
- CV för projektledare och övriga nyckelpersoner (ett samlat dokument med samtliga CV, .docx eller .pdf)
- Eventuella bilagor för att verifiera utsagor i ansökan, max 5 sidor
Naturvårdsverkets tid för bedömning av ansökningar är begränsad. Eventuella övriga bifogade bilagor kommer endast läsas och tas med i bedömningen i mån av tid.
Ansök via e-post
Skicka ansökan, med ämnesrad "Ansökan dagvattenbidrag 2021 [namn på sökande organisation]”, via e-post till:
Ekonomisk redovisning och rapportering
Bidragsbeviljade åtgärder skall vara utförda och ekonomisk redovisning, lägesrapporter och slutrapport ska ha inkommit till Naturvårdsverket senast de datum som framgår av beslutet.
Kriterier för bedömning av ansökan
När Naturvårdsverket bedömer ansökningarna tas bland annat hänsyn till:
Potential
- Åtgärdens effektivitet i termer av beräknad/uppskattad mängd utsläpp av mikroplaster och andra föroreningar som åtgärden kan avskilja/förhindra.
- Den mottagande vattenmiljöns känslighet och vilken miljönytta som installationen har för den mottagande vattenmiljön.
- Hur kostnadseffektiv lösningen är utifrån platsspecifika förutsättningar.
Om ovanstående kriterier bedöms likvärdiga, kan hänsyn också tas till åtgärdernas möjlighet att bidra till introduktion och spridning av ny teknik samt till åtgärdernas effekter på andra miljökvalitetsmål.
Genomförande
- Budget, plan och angreppssätt för projektets genomförande är trovärdiga och relevanta.
- Tillgång till finansiering, kompetens och det nätverk som behövs för att genomföra projektet.
Bidragsnivåer
Bidrag kan ges med upp till 90 procent av kostnaden för bidragsberättigade åtgärder.
Vid beräkning av kostnaden för en åtgärd ska eventuella bidrag som beviljats enligt annan författning räknas av. Ett beslutat bidrag får betalas ut i omgångar.
För företag och organisationer – andra regler
För företag och organisationer som bedriver ekonomisk verksamhet och därmed omfattas av statsstödsreglerna gäller andra regler:
Bidrag till investeringar i teknik eller i andra åtgärder som syftar till att rena dagvatten från mikroplaster och andra föroreningar, får ges med högst följande procent av kostnaden för bidragsberättigade åtgärder:
- Stora företag: 40 procent.
- Mellanstora företag: 50 procent.
- Små företag: 60 procent.
Bidrag för förstudier får ges med högst följande procent av kostnaden för bidragsberättigade åtgärder:
- Stora företag: 45 procent.
- Mellanstora företag: 60 procent.
- Små företag: 70 procent.
Bidrag till företag avseende lägre belopp, så kallat "de minimis-stöd", kan i denna utlysning ges för upp till 90 procent av kostnaderna.
De minimis-stöd får inte överstiga 200 000 euro under en period om tre beskattningsår (innevarande och de två föregående beskattningsåren). För företag som är verksamma inom vägtransportsektorn är taket 100 000 euro under tre beskattningsår. Om ett företag ingår i en koncern gäller taket (200 000 euro/100 000 euro) för hela koncernen.
Företagets storlek definieras enligt följande:
- Små företag sysselsätter färre än 50 personer och har omsättning eller balansomslutning som inte överstiger 10 miljoner euro per år.
- Medelstora företag sysselsätter färre än 250 personer och har omsättning som inte överstiger 50 miljoner euro eller balansomslutning som inte överstiger 43 miljoner euro per år.
- Stora företag överskrider ovanstående angivna värden.
Återbetalningsskyldighet
Naturvårdsverket kan återkräva utbetalda medel om:
- bidraget beviljats på grund av oriktig uppgift från bidragstagaren
- åtagna åtgärder inte utförts eller åtgärderna avviker från dem som angetts i ansökan
- om inte annat överenskommits
- ekonomisk redovisning och slutrapport inte inkommit till Naturvårdsverket senast det datum som anges i beslutet
- beviljade medel inte använts vid slutredovisningen
Mottagaren ska betala ränta enligt räntelagen (1975:635) på det belopp som omfattas av återbetalningsskyldigheten.
Mer information
För frågor om bidraget
För övriga frågor
Kundtjänst, telefon 010-6981000, eller