Vem kan söka LIFE-bidrag?
Alla offentliga och privata organ som är etablerade i EU kan söka LIFE-bidrag, dvs företag, myndigheter och organisationer. (Man kan ha partners eller delar av projektet utanför EU men projektsamordnaren måste finnas inom EU.)
Hur långt kan ett projekt vara?
Oftast är LIFE-projekt 3 till 6 år långa.
Kan man få pengar för forskningsprojekt?
Nej, projekten ska vara innovativa men inte forskning (annat än i undantagsfall).
Kan man kombinera LIFE-bidrag med andra EU-stöd?
Nej, annan EU-finansiering/Stöd kan inte vara medfinansiering (strukturfonder mm).
Får man söka för att ta fram en produkt som sedan ska kunna säljas?
Detta kallas "close to market", och ja, det är ok. Sökanden kan t ex vara ett företag som vill ta fram/utveckla en ny produkt som sedan ska säljas till konsument.
Får man ha med redan pågående aktiviteter?
Nej, kostnader uppkomna innan beslut är inte stödberättigande. Att upprepa en tidigare utförd åtgärd kan dock vara ok i särskilda fall. Observera att ansökningsprocessen är lång. Om du lämnar in en ansökan ett år kan du inte räkna med starta några åtgärder förrän i slutet på året därpå.
Hur ser kraven på resultat och långsiktighet ut?
Miljöfördelarna och resultaten som man kommer att nå med projektet ska vara kvantifierbara och konkreta. Är de inte det går ansökan inte igenom. Ansökan ska också innehålla en strategi för hur resultaten ska leva kvar även efter projektets slutförande. T ex hur resultaten ska förvaltas, spridas och användas fortsättningsvis.
Hur ser ansökningsprocessen ut?
För alla projekt, utom de inom delprogram Klimat, ansöker man genom att först lämna in en så kallad "concept note". Det är en förklaring av projekt och budget som får vara högst 10 sidor lång. Kommissionen bedömer alla concept notes och beslutar om projektet är tillräckligt intressant för att man ska vilja bedöma en hel ansökan. Om man får besked om att ens concept note har blivit godkänd så kan man börja jobba på sin ansökan, som ska lämnas in några månader senare.
I de fall det behövs en concept note ska den vara på engelska. Ansökan kan lämnas in på svenska men det rekommenderas inte. Vissa blanketter, rapporter och all kommunikation med EASME ska vara på engelska.
Hur stor medfinansiering kan man få från LIFE?
Som regel kan man få 55% av de stödberättigade kostnaderna (om momsen är en kostnad så kan den inkluderas i budgeten).
Vad är en rimlig budget?
Det beror på typ av projekt, men de flesta projekt har en budget på mellan 5 och 100 miljoner SEK.
Måste man bidra med egna pengar?
Ja, alla parter i projektet måste bidra finansiellt (en kontantinsats krävs, medfinansiering i form av t ex arbetskraft räknas inte). Det finns ingen siffra på hur mycket pengar varje part ska bidra med. "2%-regeln" innebär att den medfinansiering som offentlig organisation (antingen som projekt-coordinator eller medaktör) lägger in i projektet måste överstiga 2% av lönekostnaderna för personal i projektet.
Vad gäller för OH-kostnader?
EU accepterar endast 7% OH-kostnader inom ett LIFE projekt. Har man OH-kostnader över detta så får man stå för dem själv.