Nytt för i år är att kommuner och samarbetspartners som avser att skicka in en ansökan om LONA-bidrag den 1 december 2020 kan få hjälp vid planering av sin ansökan genom Naturvårdsverkets avtal med SLU Centrum för naturvägledning (CNV) eller Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Fokus ligger på kommunikation och naturvägledning samt placering och utformning av våtmarker.
Innehåll denna sida
Planera för naturvägledning i LONA-projekt
Många LONA-projekt omfattar kommunikation, information och kunskapsspridning i olika former, antingen ensamt eller i kombination med naturvårds- och friluftslivsåtgärder. Naturvägledning i form av till exempel skyltning, guidning och utställningar är ett betydelsefullt verktyg i naturvårds-, tillgänglighets- och friluftslivsarbetet. Nu erbjuder CNV på uppdrag av Naturvårdsverket rådgivning om hur naturvägledning kan utformas och användas i LONA-projekt.
Vid planering av ett LONA-projekt med stort inslag av naturvägledning kan CNV vara bollplank vid arbetet med att ta fram ansökan. CNV kan svara på frågor kring naturvägledning i alla dess former (naturstigar, guidning, utställningar med mera).
Intresseanmälan rådgivning naturvägledning
Om du vill anmäla intresse för rådgivning kring natruvägledning, mejla CNV en kort beskrivning av det planerade projektet och aktuella frågor:
”Rätt våtmark på rätt plats” - våtmarksrådgivning via SGU
För att på bästa sätt bidra till att förbättra landskapets vattenhushållning och uppnå optimal effekt vid våtmarksanläggning/-restaurering, erbjuder SGU rådgivning om hur våtmarksprojekt kan utformas. Utan god planering är det inte på förhand givet att våtmarksprojektet genererar avsedda nyttor (ekosystemtjänster), utan det handlar om att få ”rätt våtmark på rätt plats”.
Kommuner och samarbetspartners som planerar LONA-ansökan för våtmarksprojekt kan kontakta SGU för att få rådgivning. Syftet med rådgivningen är att hjälpa de sökande kommunerna med bedömning av en tänkt åtgärds effekt på grundvattentillgången och utifrån det även ge tips om alternativ placering.
Exempel på frågor som SGU kan hjälpa till med
Om åtgärden som planeras har en effekt på och potential till:
- balansering/kvarhållande av vattenflöde i landskapet?
- ökad grundvattentillgång av värde för vattenförsörjningen kvantitativt?
- potential till kvantitativ avlastning av vattenförsörjningen?
I samband med rådgivningen finns även möjlighet att få information om SGU:s dataunderlag - var de finns och hur de kan användas för att planera ett lyckat våtmarksprojekt.
Intresseanmälan våtmarksrådgivning
Kommuner som önskar rådgivning kring våtmark skickar ett mejl till Marina Becher (SGU) där det i ämnesraden framgår att det gäller ”Rådgivning inför ansökan om LONA våtmark”. SGU svarar på mejlen efter 10 augusti.
Mailet ska innehålla:
- Beskrivning av vilken form av åtgärd som planeras
- Syftet med åtgärden
- Var åtgärden planeras (koordinater i SWEREF 99 samt karta)
- Kontaktinformation med telefonnummer
SGU bokar därefter in ett digitalt möte med kommunhandläggaren för att diskutera LONA-våtmarksansökan.
Inspiration från andra projekt via LONA-registret
Få tips, idéer och uppslag till nya projekt genom att titta på några av de tusentals pågående och avslutade projekten i LONA-registret.