Vad innebär de nya reglerna för Ladda bilen-bidraget som började gälla den 1 januari 2021?
Du som färdigställt din installation senast 2020-12-31 kan vara berättigad till bidrag utifrån förordning (2017:1318), precis som tidigare.
Om din installation däremot färdigställts efter 2021-01-01 omfattas du istället av den nya skattereduktionen för grön teknik som Skatteverket hanterar.
Du kan alltså inte ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket för en installation som färdigställts från och med 2021-01-01.
Kan man få bidrag för laddpunkt nu igen?
Ja – nu finns det åter möjlighet att ansöka om bidrag för privatpersoner som installerat laddpunkt för elbil och/eller elhybrid.
Riksdagen beslutade om vårändringsbudgeten den 18 juni 2019. Den 27 juni fick Naturvårdsverket möjlighet att betala ut bidrag för laddningsstationer för bl.a. privatpersoner (Regeringens ändringsbeslut av regleringsbrevet 2019-06-27).
Vem kan söka bidraget?
Privatpersoner som äger en fastighet eller innehar en fastighet med nyttjanderätt. Laddstationen måste installeras på en fastighet som du, som ansöker om bidraget, äger eller har nyttjanderätt till.
Om du representerar en bostadsrättsförening eller liknande, är det föreningen eller organisationen som ska göra ansökan.
När kan jag ansöka?
Ansökan om bidrag ska göras efter att laddstationen har installerats. Ansökan måste skickas in senast sex månader efter att installationsarbetet har slutförts.
- Ex. Om du fått laddstationen installerad 15 mars 2019 har du sex månader på dig att skicka in din ansökan, räknat från den 15 mars 2019.
Senast 15 september 2019 måste alltså ansökan ha inkommit till Naturvårdsverket för att du ska kunna få bidrag.
Hur gör jag för att söka bidrag?
Naturvårdsverket har en e-tjänst för att söka ladda-hemma-bidrag för privatpersoner. Vi föreslår att du använder den, eftersom det är det enklaste och snabbaste sättet att få ditt bidrag på.
Om du har en digital brevlåda för myndighetspost, t.ex. Kivra eller Min myndighetspost, så betalas ersättningen vanligtvis ut 14 dagar efter att beslut har fattats.
Det är möjligt att söka bidraget genom att skicka ansökan via e-post eller vanlig post, men då tar det längre tid att få ditt bidrag på grund av den manuella hanteringen.
Dessa uppgifter behövs i din ansökan:
- Namn
- Personnummer
- Adress
- Kontaktuppgifter (telefon, e-post)
- Fastighetsbeteckning för den fastighet där installationen gjorts
- Datum för installationen
Ansökan skickas till:
eller till: Registrator, Naturvårdsverket, 106 48 Stockholm
Hur mycket kan jag få i bidrag?
Du får bidrag för hälften av kostnaderna för själva laddstationen, material och arbetskostnaden för att installera laddstationen. Man kan som mest få 10 000 kronor i bidrag per fastighet. Tänk på att spara alla kvitton. De behövs när du ska skicka in ansökan om bidrag.
Måste jag själv ha ett elfordon för att få söka bidrag?
Nej, det är laddstationen du får bidrag för, inte fordonet. Så länge laddstationen installeras på en fastighet som du äger eller har nyttjandrätt till, spelar det ingen roll vilket fordon som laddas där.
När kommer pengarna?
Vid digital ansökan i vår e-tjänst, kan du, förutsatt att ansökan är komplett och att du uppfyller kraven för att vara bidragsberättigad, räkna med att ha pengarna cirka 14 dagar efter att du fått beslutet om beviljat bidrag.
Naturvårdsverket hanterar ansökningarna i turordning från det att de skickats in.
Ansöker du via epost eller vanlig post tar det längre tid att få ditt bidrag på grund av den manuella hanteringen.
Kontakt
Om det är någon fråga du inte hittar svar på är du välkommen att kontakta vår kundtjänst på
Mer information finns även i förordningen som trädde i kraft 1 februari 2018.