Naturvårdsverket ser att det finns många organisationer och föreningar runt om i Sverige som har möjlighet att sprida information och kommunicera om allemansrätten. Naturvårdsverket vill uppmuntra och stödja det arbetet och delar därför ut bidrag till alla typer av informations- och kommunikationssatsningar för att öka kunskapen om allemansrätten. I förlängningen ska detta arbete leda till att fler människor väljer att vara ute i naturen, känner sig hemma där, och att problem med skador och störningar minskar.
Vem kan söka bidrag?
Etablerade ideella organisationer som arbetar med natur-, miljö- eller friluftslivsfrågor som har varit verksamma i minst tre år. I övrigt ska organisationen vara självständigt och demokratiskt uppbyggd, i sin verksamhet respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering. Enskilda personer, kommuner, företag och myndigheter kan inte söka detta bidrag.
Vad menar vi med informations- och kommunikationssatsningar?
Förenklat kan man säga att det finns tre olika slags informations- och kommunikationsinsatser: breda, riktade och personliga. De kan leda till olika effekter, från kännedom och intresse till att känna sig berörd och slutligen förändra sitt beteende. Vi tar gärna emot ansökningar inom alla tre kategorier.
Utvärderingskriterier
Vid bedömning av ansökningarna tas bland annat hänsyn till:
- Om ansökan innehåller tydliga målbeskrivningar som bland annat lyfter fram vilka långsiktiga effekter projekten förväntas ska nå samt hur målen ska följas upp.
- Vilken/Vilka målgrupp(er) projekten riktar sig till.
- Hur mycket aktiviteten kommer att öka kunskapen om allemansrätten i förhållande till storleken på det sökta bidraget.
- Om ansökan är realistisk, det vill säga om aktiviteten kommer att kunna genomföras som enligt planering.
- Om den planerade aktiviteten är ekonomiskt rimlig.
- Om det finns kompetens att genomföra aktiviteten (organisatoriskt/personellt).
- Om idéer, arbetssätt och informationsmaterial görs tillgängliga och går att återanvända av andra.
Minst två tredjedelar av pengarna som delas ut kommer att gå till informations- och kommunikationssatsningar som riktar sig speciellt till:
- Barn
- Unga
- Nyanlända
- De som utövar aktiviteter med risk för störningar och skador på mark
I urvalet av ansökningar kommer prioriteras en spridning mellan olika typer av informations- och kommunikationssatsningar.
Vi ser gärna projekt med innovativa lösningar som använder till exempel digital teknik och nya kanaler.
Vi uppmuntrar er som söker att tänka inkluderande, vilket bland annat innebär att personer i olika åldrar, bakgrund och kön syns i materialet. Tänk också på hur människor representeras i text och bild, exempelvis utifrån könsroller.
Längd på projekten
Bidraget betalas ut för projekt som avslutas före sista oktober 2022. Bidrag beviljas för ett år i taget, men vi ser gärna att ni planerar på längre sikt.
Sista ansökningsdag den 31 mars 2021
Ansökan ska skickas till Naturvårdsverket senast den 31 mars 2021.
Skicka ansökan till: registrator@naturvardsverket.se alternativt Naturvårdsverket, 106 48 Stockholm. Observera att ansökningsblanketten ska vara underskriven (skanna in blanketten om du skickar in ansökan per e-post).
Beslut
Besked meddelas senast den 20 maj 2021.
Ekonomisk redovisning och uppföljning av resultat
Senast den 31 oktober 2022 ska en ekonomisk redovisning och uppföljning av måluppfyllelse skickas till Naturvårdsverket.